Brussel·les demana mantindre congelats els fons a Hongria en considerar insuficients les reformes

Archivo - Arxiu - 12 December 2019, Belgium, Brussels: Hungary Prevaler Minister Viktor Orban arrives for the family photo during the European Council summit in Brussels. Photo: Thierry Roge/BELGA/dpa
Thierry Roge/BELGA/dpa - Archivo
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 13:11

   BRUSSEL·LES, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió Europea ha anunciat aquest dimecres que considera insuficients els avanços del Govern de Viktor Orbán en el paquet de reformes que se li exigeixen per a lluitar contra la corrupció i reforçar la independència judicial a Hongria, per la qual cosa recomana mantindre congelats 7.500 milions d'euros en fons regionals i també bloquejar el desemborsament dels 5.800 milions del fons anticrisi hongarés mentre no complisca els objectius fixats en les reformes.

   D'aquesta manera, Brussel·les vincula dos expedients paral·lels que tiben les relacions amb Budapest des de fa dos anys quan es va crear el fons de recuperació de la UE i es va establir un mecanisme de condicionalidad vinculat al pressupost comunitari per a frenar els pagaments que estiguen sota el risc de frau en un Estat membre.

   "La Comissió considera que, encara amb els passos donats, segueix havent-hi un risc continuat per al pressupost europeu perquè les mesures correctives necessàries són de naturalesa estructural o horitzontal", indica l'avaluació de Brussel·les necessària perquè els ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin) prenguen una decisió definitiva sobre la congelació dels 7.500 milions d'euros del pilar de Cohesió.

   A més, el vicepresident de l'Executiu comunitari responsable d'Economia, Valdis Dombrovskis, ha explicat en una roda de premsa a Brussel·les que el Col·legi de Comissaris ha adoptat un dictamen favorable sobre el pla de recuperació d'Hongria i recomanat la seua aprovació pels Vint-i-set.

   Aquest vistiplau arriba dos anys després que s'obrira el termini perquè els estats membre presentaren els seus plans de reformes nacionals i que, en el cas d'Hongria, va quedar en punt mort pels dubtes sobre el respecte de l'Estat de dret en el país.

   Ara, Brussel·les recomana aprovar el pla mentre que Budapest ha engegat una sèrie de reformes però deixa clar que tot desemborsament estarà supeditat al fet que el Govern hongarés compleix 27 mesures específiques lligades als problemes de corrupció i a la independència de la judicatura, la qual cosa en la pràctica suposa mantindre bloquejats també els 5.800 milions d'aquest fons.

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià