Publicado 30/11/2021 15:31CET

Brussel·les retira guia interna de llenguatge inclusiu per les crítiques per demanar parlar de "festes" en lloc de Nadal

Mercat de Nadal en Colònia
Rolf Vennenbernd/dpa

   BRUSSEL·LES, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

   La comissària d'Igualtat, Helena Dalli, ha anunciat aquest dimarts la retirada d'una guia interna distribuïda entre el personal de la Comissió Europea per a promoure un llenguatge inclusiu però que ha creat certa polèmica entre sectors de la dreta europea per recomanar referir-se a les "festes" en lloc del Nadal.

   "No és un document madur i no compleix els estàndards de qualitat de la Comissió. Les recomanacions clarament necessiten més treball pel que retire el document i treballarem més sobre ell", ha explicat Dalli en un breu comunicat difós únicament a través del seu compte en Twitter.

   La comissària defèn que l'objectiu de la guia de llenguatge inclusiu perseguia un "objectiu important" com és "il·lustrar la diversitat cultural d'Europa i destacar la naturalesa inclusiva de la Comissió Europea pel que fa a totes les maneres de vida i creences dels ciutadans europeus".

   Més tard, un portaveu de l'Executiu comunitari ha volgut insistir en ser preguntat per l'assumpte en una roda de premsa a Brussel·les que es tractava d'un document intern que no estava cridat a fer-se públic i que, en tot cas, serà revisat per a la seua reformulació.

   També ha recalcat el portaveu que la guia oferia "recomanacions" en matèria de comunicació i no directrius obligatòries sobre la manera d'usar el llenguatge.

   D'aquesta manera, la Comissió ha confirmat el contingut del document que va ser primer publicat per diversos mitjans italians, provocant l'empipament i crítiques de sectors de la dreta i ultradreta perquè la guia demanava als funcionaris de l'Executiu comunitari a "no donar per descomptat que tothom és cristià" en les seues comunicacions.

   A manera d'exemple, el document ja retirat proposava referir-se a les "festes" en lloc del nadal quan s'expressaren sobre el pròxim període vacacional, tenint en compte que "no tothom ho celebra igual" perquè entre els europeus existeixen diferents sensibilitats i tradicions religioses.

   El text també inclou altres recomanacions sobre llenguatge inclusiu en matèria de gènere com evitar l'ús de pronoms o discursos dirigits a "dames i cavallers", però també advoca per altres pràctiques com assegurar l'equilibri de gènere en els panells.

colaboracio