Cantó (AVL) veu "interessos minoritaris per continuar fent de la llengua una arma", però la societat "no està en això"

La presidenta de l'AVL, Verònica Cantó.
ROBER SOLSONA/EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 4 octubre 2022 12:39

   Anima els partits a difondre de cara a eleccions les seues propostes en política lingüística, "perfectament legítimes totes elles"

   VALÈNCIA, 4 oct. (EUROPA PRESS) -

   La presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, ha instat els partits polítics a presentar, de cara als pròxims comicis, les seues propostes en política lingüística, "que són perfectament legítimes totes elles". Ha considerat que encara hi ha "interessos minoritaris, que cadascun jutjarà, per continuar fent de la llengua una arma", encara que s'ha mostrat convençuda que ja "la societat no està en això, perquè ha avançat molt més".

   Així l'asseverat Cantó en una entrevista concedida a Europa Press en la qual, preguntada per les seues peticions a les formacions davant l'any preelectoral, ha assenyalat que ella "mai s'atreviria" a dir què han de fer.

   Com a presidenta de l'ens normatiu del valencià, ha apuntat que "els partits, ara que venen les eleccions, allò que han de fer són propostes que creguen convenients de política lingüística, que són perfectament legítimes totes elles i, després la societat, que és plenament madura i ja fa anys que va eixir d'eixa nit tan llarga i fosca, ha de dir la seua i donar el suport que crega".

   Verònica Cantó ha incidit en el fet "innegable que a la Comunitat Valenciana hi ha dos llengües oficials, però hi ha una que, a més, és pròpia i històrica i això és obvi, és una evidència inqüestionable".

   Interrogada sobre si creu que encara persisteix el conflicte lingüístic entorn del valencià, ha apuntat que no té "la percepció d'estar com fa vint anys". "La societat ha avançat moltíssim, hi ha moltes generacions formades en l'escola en valencià" i es constata que "el valencià és una llengua apta per a tots els usos".

   "El que sí crec --ha puntualitzat-- és que hi ha interessos, que cadascun els jutjarà, minoritaris per continuar fent de la llengua una arma".

   I ha agregat: "La llengua ens pertany a tots, forma part del nostre ser més íntim, i en això el valencià no es diferencia d'altres llengües perquè tots tenim una llengua materna".

   Quan se li planteja què caldria fer perquè en algunes zones de la Comunitat no se senta el valencià com alié, Cantó reconeix que "no té la vareta màgica", però es mostra convençuda que "la gent s'ha de sentir que forma part i cal respectar les singularitats de cadascuna de les parles".

"DE TOTS ELS VALENCIANS"

   "Les cultura i la llengua formen part de la cultura de tots els valencians", ha defès. Precisament, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) està realitzant una enquesta sobre actituds lingüístiques en el sud de la Comunitat Valenciana els resultats de la qual estaran llests previsiblement en el primer trimestre de 2023.

   La idea de la consulta --que es duu a terme a la comarca alacantina del Baix Vinalopó-- és "polsar" què senten els ciutadans sobre la qüestió del valencià per a poder dissenyar projectes de l'AVL. A més, la intenció és, una vegada analitzades les dades obtingudes, remetre-les a la Generalitat. La iniciativa parteix de la convicció que és "fonamental" conéixer les actituds lingüístiques per a poder dissenyar i posar en pràctica actuacions en un territori que és divers.

   Aquest treball forma part del projecte 'Teixim llaços des del sud del sud', que dona nom així mateix a una exposició que ja ha visitat nombrosos ajuntaments i centres culturals. L'exhibició itinerant mostra el passat lingüístic del Baix Segura des del seu present i mira el futur des del coneixement de l'altre.

   Finalment, la presidenta de l'Acadèmia ha advertit que "hi ha molt desconeixement, de nord a sud", ha advocat per promoure el coneixement mutu i ha acabat amb un aforisme de Joan Fuster: "No faces mai de la teua ignorància un argument".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià