Publicado 14/01/2022 17:53CET

El CGPJ rebutja per biaix ideològic l'informe que avalava la Llei d'Habitatge i canvia al ponent

Archivo - Arxiu- lloguer
EUROPA PRESS - Archivo

   L'informe del Poder Judicial serà crític i el Govern no comptarà amb el seu aval

   MADRID, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

   Els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que es reunien aquest divendres en sessió extraordinària per a estudiar la proposta d'informe a l'avantprojecte de la Llei d'Habitatge, han acordat rebutjar-la i canviar al ponent, l'exdiputat socialista Álvaro Cuesta, per a tornar a estudiar una nova proposta a la fi de mes en el ple ordinari del 27 de gener.

   El propi CGPJ ha informat que s'ha acordat per quinze vots a sis rebutjar eixa proposta d'informe de Cuesta en aprovar l'esmena a la totalitat redactada pel vocal Enrique Lucas. Així mateix, s'ha acordat designar nous ponents, que seran els vocals José Antonio Ballestero i Enrique Lucas.

   Fonts del consell consultades per Europa Press assenyalen que l'avantprojecte té un evident "biaix ideològic" i avancen que el nou informe que emeten serà crític amb la llei que pretén traure avant el Govern de coalició i que no comptarà amb l'aval del Poder Judicial.

   Aquestes mateixes fonts indiquen que durant el ple s'ha rebutjat que l'Estat tinga competència per a aprovar una Llei d'Habitatgeamb eixe contingut, i que ja que entenen que no són correctes "múltiples aspectes" de l'avantprojecte, açò obliga l'òrgan de govern dels dijous a reelaborar l'informe.

   Un punt clau en el qual discrepen és el relatiu a la qualificació del dret a l'habitatge com un dret subjectiu, perquè entenen que incorpora "un evident biaix ideològic" que serà abordat en l'informe que es presente a la fi de gener. En qualsevol cas, avancen que el que és evident és que el CGPJ no donarà el seu aval a eixe avantprojecte del Govern de Pedro Sánchez, "sinó tot el contrari".

L'ESBORRANY DE CUESTA

   L'esborrany de l'informe sobre l'avantprojecte de Llei pel Dret a l'Habitatge elaborat per Cuesta indicava que era un instrument normatiu adequat per a consagrar i dotar de contingut el dret al habitatge que arreplega la Constitució. No obstant açò, entenia que es donava una "falta de concreció" en alguns punts, especialment en els preceptes que determinen les regles d'intervenció de preus del mercat de lloguer d'habitatges.

   En la nota que va emetre el passat 11 de gener el CGPJ s'afegia, no obstant açò, que les consideracions generals que feia l'informe sobre la norma eren "favorables". I afegia que amb el seu caràcter "bàsic", el text de l'avantprojecte pretén garantir el compliment d'aquest dret en igualtat de condicions per a tots els ciutadans espanyols, sense perjuí de les competències que sobre la matèria tinguen atribuïdes les comunitats autònomes.

   El rebuig de l'informe del ponent designat impossibilita, com estava previst, que el Govern puga aprovar la Llei d'Habitatge dimarts que ve, 18 de gener, i haurà d'esperar, almenys, fins a febrer, atés que el nou informe del CGPJ es debatrà el 27 de gener i és obligatori comptar amb ell abans d'aprovar la norma.

Contador
colaboracio