La Chirivella Soriano reflexiona sobre realitat i ficció amb "referents" de l'art contemporani espanyol

Exposició  "Persona i personatge - el real, el fictici, l'imaginari."
DDDDS
Publicado: viernes, 15 febrero 2019 16:28

VALNCIA, 15 Feb. (EUROPA PRESS) -

La fundació Chirivella Soriano de Valncia ha inaugurat aquest divendres l'exposició collectiva 'Persona i personatge. El real, el fictici, l'imaginari', que reflexiona sobre la transcendncia de la realitat i la ficció a través d'una vintena d'artistes "referents de l'art contemporani espanyol i valenci". Luis Gordillo, Eduardo Arroyo, Guillermo Pérez Villalta, Equip Crnica, Equip Realitat, Juan el Genovés o Luis Prades són alguns dels noms presents en aquesta mostra.

En total, es veuen unes 40 peces procedents dels fons de la fundació Chirivella Soriano que, a més, permetran conéixer per primera vegada obres "mai abans exposades" de Guillermo Pérez Villalta, Luis Prades o Alfonso Fraile, entre d'altres.

Així ho ha explicat el president de la fundació Chirivella Soriano, Manuel Xirivella, en una roda de premsa aquest divendres per a donar a conéixer l'exposició en la qual ha destacat l'aspiració a "entendre l'art com a pautes de reflexió, l'art molt més com a pensament, que no com una mera exposició d'objectes".

La selecció, que es pot contemplar fins al 2 de juny, convida a pensar "sobre un context i una societat en constant observació per a illuminar obres a mitjan camí entre la realitat i la ficció, que reflecteixen o denuncien els esdeveniments contemporanis i creen altres possibles realitats", segons ha informat la fundació en un comunicat.

A partir de l'"aparent" dicotomia de persona i personatge, l'exposició pretén reflexionar, en primer lloc, sobre el real i el fictici. "Si repassem el que hem vist i hem llegit durant la nostra vida, veurem que determinats personatges de ficció cobren diferents formes segons qual de nosaltres siga l'observador, i fins i tot que transcendeixen més enll de la realitat, és a dir que cobren vida i que són i seran recordats molt més all del que a nosaltres ens toque viure", ha explicat.

Per a completar aquesta explicació, Chirivella ha destacat una frase del professor de filologia i literatura de l'Autnoma de Madrid, Fernando Sánchez Alonso, "la ficció és més poderosa que la realitat, precisament perqu aquella no existeix".

D'aquesta manera, poden gaudir-se de peces d'artistes com Luis Gordillo, referent del pop art durant els anys seixanta; Eduardo Arroyo, part principal de la nova figuració espanyola que també es va acostar al pop art; Guillermo Pérez Villalta, essencial així mateix de la nova figuració madrilenya i del posmodernismo espanyol; o dels valencians Equip Crnica, Equip Realitat, Juan el Genovés, Luis Prades o Anzo, entre d'altres, destaquen.

La llista d'artistes que completen l'exposició són Antonio Saura, Josep Guinovart, Victor Mira, Xisco Mensua, Santiago Yáñez, Javier Pagola, Chema Cobo, Juan Antonio Toledo, Chema López, Juan Antonio Aguirre, Darío Villalba, Rafael Pérez Mínguez, Alfonso Fraile, Carolina Ferrer, Herminio Molero, Manuel Gemec, Óscar Seco i Matías Sánchez.

Aquesta transcendncia, passa també per persones que "sí han existit, persones reals", ha afegit el president i ha posat com a exemple el quadre de 'Tina', srie d'Eduardo Arroyo, mort l'any passat, que rememora els esdeveniments que van tindre lloc en Sama de Langreo on es va represaliar dones de miners a les quals se'ls va rapar el pl per les seues idees polítiques.

D'aquesta manera, Chirivella ha subratllat que els esdeveniments de Sama de Langreo "no s'haurien donat a conéixer si no fora per la srie múltiple que va fer Arroyo", ja que aquest fet histric no haguera tingut la mateixa rellevncia sense eixe tractament artístic.

En aquesta línia est pensada també la primera part de l'exposició, en la qual s'exposen diferents objectes com llibres, imatges i fotografies que ofereixen un avanament del que mostrar posteriorment.

En qualsevol cas, ha continuat Chirivella, "no és senzill separar el real del fictici, fins i tot s'ha arribat a dir que no són els personatges els que s'assemblen a l'artista, sinó al revés, és l'artista el que acaba assemblant-se als seus personatges".

"CATARSI EMOCIONAL"

A més, el president ha apuntat que aquesta "difícil" distinció, en l'mbit artístic es "radicalitza encara més", ja que l'art produeix sempre una "catarsi emocional" i un "desbordament" en el qual "tots hem pensat alguna vegada en transfigurarnos en algú". "L'art intenta representar el món en el qual vivim, i més, crear nous mons parallels", ha destacat Chirivella.

"Eixe mbit imaginatiu al que ens convida l'art, es veu constantment bombardejat per les múltiples imatges i missatges" que d'una forma "evident i amb una intenció claríssima" se'ns envien "sempre camuflats sota l'objectiu que persegueixen missatges que en definitiva són atemptats contra la riquesa imaginativa singular", ha denunciat el president de la fundació. "Davant aquesta ona geganta d'imatges i paraules, l'art sempre proposa eixides i nous trajectes que sempre són exercicis de llibertat", ha afegit.

El president de la fundació ha concls amb una cita de Chema López, artista valenci present en l'exposició, autor de 'El Joker': "En definitiva, el procés de l'art contemporani implica el poder d'anar cap al que és, per la infinita multiplicació de l'imaginari i en eixa senda, de l'imaginari l'art sempre ens proposar nous interrogants, noves preguntes, per mai dir el que som, sinó all que desitgem ser, és a dir, tot all que trobem a faltar".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià