Publicado 09/12/2021 11:14CET

Científics d'Oceana troben plàstics en els ecosistemes marins de Mallorca i València en temporada baixa

Got de plàstic trobat al costat d'una estrela de mar a Mallorca.
OCEANA

   PALMA, 9 des. (EUROPA PRESS) -

   Científics i submarinistes d'Oceana han trobat plàstics en tots els ecosistemes submarins analitzats fora de temporada a les costes de Mallorca i València.

   Segons l'últim informe de l'organització donat a conéixer aquest dijous, en total són una dotzena d'emplaçaments rics en biodiversitat que combinen diferents tipus d'hàbitats, entre ells corals, fons arenosos i boscos d'algues.

   Davant aquestes troballes, Oceana ha demanat al Congrés dels Diputats "mesures ambicioses" per a eliminar els plàstics d'un sol ús mitjançant la Llei de Residus.

   A més, ha sol·licitat elevar els objectius de reutilització en el Reial decret d'Envasos que prepara el Ministeri per a la Transició Ecològica.

   Segons ha detallat la directora de la campanya de plàstics d'Oceana a Europa, Natividad Sánchez, "els resultats de les nostres expedicions en dos dels punts més turístics del Mediterrani espanyol són taxatius".

   "És urgent reduir dràsticament la producció i l'ús de plàstics d'un sol ús. Aquesta brossa està sufocant els mars i les espècies que els habiten", ha considerat, per a després afegir: "La magnitud del problema requereix mesures legislatives de calat i polítiques a l'altura de les expectatives, a més d'una aposta clara per la reutilització i la reducció".

   Els articles més trobats pels experts d'Oceana són els plàstics d'un sol ús, entre ells borses, embolcalls, envasos de begudes, recipients de menjar i equips de pesca, entre uns altres.

   L'organització sosté que la solució és que les administracions regionals i el Govern aborden la contaminació per plàstics de forma eficient, canviant la cultura d'usar i tirar, que se centra exclusivament en la recollida de brossa una vegada rebutjada, a una política que fomente alternatives reutilitzables i evite la generació de residus.

   Entre les principals reivindicacions, Oceana ha destacat adoptar objectius de reducció vinculants per a productes que afecten greument a la fauna marina, com toallitas humides, embalatges d'un sol ús i anelles de plàstic.

   Així mateix, ha exigit introduir restriccions per a productes d'un sol ús, com a envasos de menjar i beguda en hotels, bars i restaurants, a més de fomentar iniciatives similars en establiments de zones costaneres, festivals i festes populars.

   Finalment, ha subratllat que reciclar no prou per a reduir el consum de matèries primeres, atés que només es pot utilitzar un nombre limitat de cicles abans que el material perda les seues propietats.

colaboracio