Publicado 04/10/2022 11:23

Compromís condiciona el seu suport als PGE a la millora del finançament i inversions en infraestructures a la Comunitat

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, intervé en una roda de premsa en el Congrés dels Diputats.
Gustavo Valiente - Europa Press

   MADRID, 4 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha condicionat aquest dimarts el suport de la seua formació als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) acordats per PSOE i Podem a la millora del finançament i a l'increment en la inversió en infraestructures per a la Comunitat Valenciana.

   Els dos partits que configuren el Govern han aconseguit aquest dimarts a primera hora un acord 'in extremis' sobre els PGE per al pròxim any. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha detallat que l'acord inclou, entre altres coses, el desplegament d'una Llei de famílies que inclourà nous permisos de conciliació i la revaloració de les pensions.

   En roda de premsa, Baldoví ha ressaltat que, a l'espera de conéixer els detalls de l'acord, la qual cosa es coneix de moment "són coses que a Compromís li agraden" i ha esmentat, entre unes altres, la pujada dels salaris dels funcionaris o l'increment en partides que ha considerat "fonamentals en temps de crisis", com la dependència.

   Açò sí, per a obtindre el suport de Compromís, el portaveu de la formació valenciana ha advertit que l'acord haurà de "mantindre els assoliments" aconseguits en uns altres PGE. Així, ha al·ludit específicament al fet que la inversió en la comunitat autònoma s'acoste al seu pes demogràfic, l'equilibri entre el que paga l'Estat i la comunitat autònoma en matèria de dependència i l'increment en les inversions en infraestructures.

   "En dependència en concret, l'Estat paga prop del 20 per cent i la comunitat autònoma 80 quan hauria de ser 50-50", ha matisat Baldoví. De la infraestructures ha parlat d'inversions en trens de rodalies i Mitjana Distància, "el transport que utilitza la gent que va a treballar o a l'hospital" i "realment vertebra un país".

FONS D'ANIVELLAMENT

   En aquest context, Baldoví ha recordat que aquest dimecres, en la sessió de control al Govern, preguntarà al president, Pedro Sánchez, sobre l'establiment d'un fons d'anivellament autonòmic perquè les comunitats autònomes infrafinançades, com la pròpia Comunitat Valenciana, aconseguisquen la mitjana estatal.

   El portaveu de Compromís ha precisat que la mesura és una "solució transitòria" fins a l'aprovació d'un nou sistema de finançament autonòmic, però ha insistit en el fet que "és possible" dur-la a terme i "no és excessivament car", doncs el suplement a les regions infrafinançades suposaria uns 2.400 milions.

   "No toca a ningú, simplement ajuda als qui estan per davall" i evita que aquestes comunitats puguen pagar els seus servicis públics "sense recórrer al mecanisme d'endeutament" anomenat Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), ha conclòs.