Publicado 26/10/2020 16:51CET

Compromís torna a demanar la tornada de la Dama d'Elx després del vistiplau al trasllat de la de Baza

Dos treballadors protegits amb mascarilla i pantalla vigilen una de les sales on es troba l'escultura de la Dama d'Elx
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

ALACANT, 26 Oct. (EUROPA PRESS) -

Compromís ha tornat a registrar en el Senat la moció per a la tornada de la Dama d'Elx (Alacant) després del vistiplau al trasllat de la de Baza (Granada) del Museu Arqueològic Nacional (MAN) pel 50 aniversari del seu descobriment al juliol del 2021.

"Toca acabar amb tanta discriminació en matèria de cultura i tant menyspreu cedint la Dama d'Elx al seu lloc d'origen", reivindica el senador de la coalició, Carles Mulet, en un comunicat.

En concret, la petició exigeix la cessió de la Dama d'Elx a aquesta localitat alacantina des del Museu Arqueològic Nacional, amb la inversió i totes les mesures de seguretat necessàries per al trasllat, a més de crear una subseu il·licitana del MAN que albergue de forma permanent el bust.

Compromís ha presentat iniciatives similars que "sempre han xocat amb la negativa del Govern, ja fora del PP o el PSOE", per la qual cosa ara espera que el Senat done el seu suport a la devolució de la Dama d'Elx com el de l'escultura granadina.

La Dama és una joia de l'art ibèric trobada a Elx l'any 1897 i que s'exposa en l'Arqueològic Nacional a Madrid. Es tracta de la peça més valuosa del conjunt de troballes dels primers pobladors d'Espanya.

La coalició valencianista creu que hauria d'estar exposada en el Museu Arqueològic d'Història d'Elx, convertint la ciutat en la seu del Museu d'Art Iber en "un pas més cap a la descentralització del patrimoni artístic i cultural concentrat a Madrid, com si la resta de persones no tingueren dret a l'accés a la cultura".

Durant la cessió temporal de cinc mesos l'any 2006, uns 380.000 visitants es van acostar a Elx a contemplar-la després de la declaració institucional de l'Ajuntament. Deu anys després, la Generalitat va donar el seu suport amb una altra declaració la tornada del bust ibèric a la ciutat, "el lloc del que mai hauria d'haver eixit".

colaboracio