Publicado 29/07/2021 15:17CET

La Comunitat encapçala la llista d'actuacions policials per vulnerar la Llei de Propietat Intel·lectual amb 24 en 2020

   Interior va intervenir més de 9.200 articles l'any passat a Espanya

   MADRID/VALÈNCIA, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

   Les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat van requisar durant 2020 un total de 9.229 articles que vulneraven els drets de propietat intel·lectual i que estan valorats en 862.401 euros. Addicionalment, els agents van investigar 138 possibles infraccions a la Llei de Propietat Intel·lectual que van afectar a 133 presumptes infractors.

   Les investigacions policials van permetre aclarir el 59% dels casos. La llista d'actuacions l'encapçala la Comunitat Valenciana amb 24, Andalusia va finalitzar l'any amb 22, Catalunya amb 21 i Madrid amb 18 intervencions, la qual cosa els converteix en els territoris amb més casos durant 2020.

   Per la seua banda, la Comunitat de Madrid és el territori on es va intervenir un major nombre d'objectes amb 5.278 productes del total, seguida per Catalunya amb 1.495 i la Comunitat Valenciana amb 1.083 objectes.

   Així es reflecteix en el Balanç 2020 de la lluita contra la vulneració dels drets de propietat intel·lectual publicat aquest dijous pel Ministeri de l'Interior i el Ministeri de Cultura i Esport --en col·laboració amb l'Associació Nacional per a la Defensa de la Marca (Andema), associació adscrita al Consell Superior de Cambres de comerç--.

   Aquest document arreplega el total de les intervencions policials realitzades per Policia Nacional, Guàrdia Civil, Ertzaintza, Policia Foral de Navarra i Mossos d'Esquadra, així com pels cossos de policia local que faciliten dades al Sistema Estadístic de Criminalitat (SEC).

   El balanç assenyala que la major part de les confiscacions policials realitzades durant 2020 s'han dut a terme en naus, fàbriques o magatzems el que suposa el 72,7% sent el 13,4% dels decomisos en establiments, locals o altres recintes

BLOQUEGEN HUIT WEB INFRACTORES I 107 DOMINIS

   La Secció Segona de la Comissió de Propietat Intel·lectual --Secció Antipirateria-- del Ministeri de Cultura i Esport va bloquejar en 2020 huit pàgines web infractores a través del procediment de salvaguarda dels drets de propietat intel·lectual en Internet.

   Així, aquests bloquejos es van dur a terme a partir de les denúncies presentades per titulars de drets de propietat intel·lectual, els continguts de la qual estaven sent explotats sense la seua autorització.

   A l'empara del Pla Nacional de noms de domini d'Internet sota el codi de país corresponent a Espanya (.és), el Ministeri de Cultura va sol·licitar a l'entitat pública empresarial Red.es la cancel·lació dels noms de domini ".és" de les webs denunciades.

   En aquest sentit, en les web denunciades s'havia constatat l'absència de dades identificatives dels seus responsables que permeteren comprovar la seua veracitat i exactitud. D'aquesta forma, fins el 2020 Red.es ha cancel·lat onze noms de domini a sol·licitud de la Secció Antipirateria.

   Així les coses, les 15 respostes emeses per Cultura i Esport han afectat, directament, a 107 dominis infractors, a més de 321 subdominis i a centenars de milers d'URL vulneradores que enllaçaven il·legalment a contingut protegit per drets de propietat intel·lectual, permetent la seua suspensió o bloqueig.

   Interior ha recordat que la vulneració de drets de propietat intel·lectual, tant en l'àmbit físic com a través d'Internet, pot constituir un il·lícit civil davant el qual cap la interposició de la corresponent demanda amb la finalitat d'indemnitzar el dany causat i, en els supòsits més greus, un il·lícit de naturalesa penal.

colaboracio