La confiança empresarial puja un 1,8% en el segon trimestre a la Comunitat, per davall de la mitjana

Un dels aparadors de moda local que El Corte Inglés d'Avingudes exhibeix actualment
CONSELL DE MALLORCA
Publicado: viernes, 16 abril 2021 10:21

   MADRID/VALNCIA, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'Indicador de Confiana Empresarial Harmonitzat (ICEA, per les sigles en castell), la publicació de la qual correspon a l'Institut Nacional d'Estadística (INE), va pujar a Espanya un 5% en el segon trimestre de l'any en relació al trimestre anterior. A la Comunitat, el percentatge és una mica inferior i se situa entorn de el 1,8%.

   Amb la pujada de la confiana en el segon trimestre, aquest indicador acumula tres trimestres consecutius en positiu després de l'avan del 10,5% que es va registrar en l'últim quart de 2020, fins ara el major de la srie, i de la pujada del 3,6% del primer trimestre de 2021.

   El repunt de la confiana empresarial registrat en el segon trimestre és resultat de la millora tant de l'indicador d'expectatives com del de situació.

   En concret, el balan d'expectatives (diferncia entre les opinions dels empresaris optimistes i els pessimistes) es va situar en 21,6 punts, enfront del descens de 36,5 punts registrat en el trimestre anterior.

   A es deu al fet que el percentatge d'establiments empresarials que pensen que la marxa del seu negoci ser favorable entre abril i juny d'enguany s'ha situat en el 13,8%, xifra superior a la del trimestre anterior (8,6%).

   Al mateix temps, el percentatge d'empresaris que opinen que el seu negoci marxar de manera normal ha augmentat fins al 50,8%, mentre que els empresaris que es mostren pessimistes sobre l'evolució del seu negoci han baixat des del 45,1% del trimestre anterior al 35,4%.

MILLORA LA PERCEPCIÓ SOBRE LA SITUACIÓ ACTUAL

   Per la seua banda, el balan de situació (diferncia entre respostes favorables i desfavorables respecte al trimestre finalitzat) va pujar quasi dos punts respecte al trimestre anterior, passant de -32 punts en el primer trimestre a -30,2 punts en el segon.

   Aquesta millora de la percepció sobre la situació actual és resultat de l'augment d'establiments empresarials que pensen que el seu negoci va evolucionar de manera normal en els tres últims mesos i del descens dels quals opinen que es va comportar de manera negativa.

   Així, quant al trimestre ja finalitzat (primer trimestre de 2021), l'ICEA mostra que l'11,2% dels establiments empresarials tenen una opinió favorable sobre com va funcionar el seu negoci en eixos tres mesos, enfront del 41,4% d'establiments que han apreciat una evolució desfavorable en aquest període i al 47,4% que parlen de normalitat.

   Aquests percentatges van ser del 12,4%, del 44,4 i del 43,2%, respectivament, en el trimestre anterior.

   L'ICEA, que té una periodicitat trimestral i és comparable a nivell europeu, s'elabora a partir d'una mostra representativa d'establiments empresarials.

   Durant el segon trimestre d'enguany, la confiana empresarial va augmentar en tots els sectors econmics, en totes les grandries d'empresa i en totes les comunitats autnomes.

TRANSPORT I HOTELERIA, ON MÉS PUJA LA CONFIANA

   Així, d'acord amb les dades d'Estadística, dels cinc sectors econmics analitzats, els que més van elevar la confiana en el segon trimestre van ser transport i hoteleria (+6,1%) i altres servicis (+5,8%), seguit de construcció (+5,6%), indústria (+4,8%) i comer (+3%).

   Quant a la grandria dels establiments, la confiana va millorar sobretot en les empreses de menor grandria. Així, va pujar un 6,4% en les de menys de 10 assalariats i un 5,2% en les de 10 a 49 assalariats. Els van seguir les empreses de 50 a 199 assalariats, amb un ala del 5%; les de 200 a 999 assalariats (+2,5%) i les de més d'un miler de treballadors (+2%).

   Per comunitats, la confiana empresarial es va incrementar en totes elles durant el segon trimestre, especialment a Castella-la Manxa (+8,3%), Catalunya (+7,8%) i Balears (+7,1%). Els menors repunts es van donar en Comunitat Valenciana (+1,8%), Galícia (+2,4%) i Múrcia (+3,2%).

   Per a l'elaboració d'aquest indicador es pren com a referncia metodolgica l'OCDE, l'Ifo alemany i, sobretot, el Tankan japonés, que elabora el Banc Central del país nipó.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià