Publicado 27/06/2022 10:20

El Congrés acull aquest dilluns l'homenatge a les víctimes del terrorisme, sense Vox ni les principals associacions

   Tornen a absentar-se per a protestar per la presència de Bildu i la seua condició d'aliat parlamentari del Govern

   MADRID, 27 juny (EUROPA PRESS) -

   El Congrés dels Diputats acollirà aquest dilluns, com cada 27 de juny des de 2010, el seu homenatge anual a les víctimes del terrorisme, un acte presidit per la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, i del qual s'han tornat a despenjar Vox i les principals organitzacions d'aquest col·lectiu, entre elles l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) o el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme al País Basc (Covite).

   Vox 'plantarà' al Congrés, igual que en les dos edicions anteriors, perquè, segons el seu líder, Santiago Abascal, aquest acte és "una masquerada de polítics sense escrúpols". Es nega a participar no només per la presència de Bildu en la cerimònia, sinó també pel tracte que el Govern dona a la coalició abertzale i per la política d'acostament dels presos d'ETA al seu llocs d'origen.

   Pels mateixos motius tornarà a ser baixa en aquesta edició l'AVT, que considera "no es pot homenatjar les víctimes del terrorisme i governar amb el suport dels quals són els hereus del braç institucional d'ETA".

UN ACTE DE CINISME

   Tampoc estarà Covite, la presidenta del qual, Consuelo Ordóñez, denuncia homenatjar les víctimes del terrorisme en una institució en la qual tenen representació partits polítics que justifiquen l'existència d'ETA i que no condemnen la violència terrorista és un exercici de cinisme".

   Els mateixos arguments esgrimeix el vicepresident de Dignitat i Justícia, Víctor Cotobal, per a justificar la seua absència. "Com un Govern que es recolza en ETA farà un homenatge a les víctimes el terrorisme?", ha qüestionat, en declaracions a Europa Press.

   L'Associació Plataforma de Suport a les Víctimes del Terrorisme (APAVT) també ha anunciat que no assistirà a l'acte institucional del dia 27 de juny. "Considerem que per a poder retre homenatge a les víctimes, primer cal respectar-les", ha assenyalat.

   En edicions anteriors l'AVT va convocar una concentració enfront del Congrés on va rebre el suport de diputats de Vox, Ciutadans i PP. L'any passat, per exemple, el PP va limitar la seua presència en l'hemicicle als seus representants en la Taula de la Cambra, mentre que el seu portaveu, Cuca Gamarra, va optar per anar únicament a mostrar el seu suport a les víctimes fora.

BILDU SÍ ESTARÀ

   Com ha ocorregut en les tres últimes edicions, Bildu sí participarà en l'acte. En 2019 el seu diputat Jon Iñarritu va assistir només al minut de silenci; en 2020, per primera vegada, va estar present durant tot l'acte assegut en el 'banc blau' que habitualment ocupa el Govern, al mateix nivell que reste de portaveus parlamentaris i en 2021 la coalició ja va enviar al seu portaveu, Mertxe Aizpurua.

   Abans de l'inici de la sessió, les autoritats saludaran als representants de les associacions de víctimes del terrorisme en el Saló de Passos Perduts, entre elles la Federació d'Associacions Autonòmiques de Víctimes del Terrorisme (FAAVT), que agrupa a les

   associacions d'Andalusia, Canàries, Catalunya, Castella i Lleó, Extremadura, La Rioja, Múrcia i Comunitat Valenciana.

   A continuació, ja en l'hemicicle, protagonitzaran sengles intervencions el president de la Fundació Víctimes del Terrorisme, Tomás Caballero, i la presidenta de la Càmera. Finalment, es guardarà un minut de silenci en memòria de les víctimes.

   L'acte explicarà també amb la interpretació de dos peces musicals a càrrec d'alumnes del Real Conservatori Superior de Música de Madrid.

colaboracio