El Congrés avala la senda d'estabilitat, primer pas cap als Pressupostos del 2020, i la remet al Senat

La ministra de Hacienda y portavoz del Gobierno, María Jesús Montero, interviene desde la tribuna del Congreso de los Diputados
Óscar Cañas - Europa Press
Publicado: jueves, 27 febrero 2020 12:22

MADRID, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Congrés ha aprovat hui la nova senda d'estabilitat pressupostria, amb els objectius de dficit i de deute per a les Administracions Públiques fixats pel Govern per al 2020 i per al període 2021-2023, primer pas cap a l'elaboració d'uns nous Pressupostos Generals de l'Estat per a enguany.

En les votacions, a més de PSOE i Unides Podem, el Govern ha comptat amb el suport de PNB, Més País, Compromís, Nueva Canarias, Coalición Canaria, PRC i Teruel Existe; Esquerra Republicana, EH-Bildu i BNG s'han abstingut, i el PP, Vox, Junts, Ciutadans, la CUP, UPN i Foro Asturias han votat en contra.

En la seua defensa de la senda, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha recordat que l'actual senda en vigor data de juliol del 2017, que va ser assenyalada com a "irreal" per part d'autoritats internacionals, el Banc d'Espanya i l'AIReF, i que des d'aleshores s'han produt "nombrosos canvis en la realitat social", per també en les prioritats del Govern.

Així mateix, ha dit que la renovació de la senda "forma part de la dinmica bsica per a comenar a treballar els Pressupostos". Els actuals es van aprovar el 2018 i, ha reivindicat la ministra, "cap Administració es pot permetre el luxe de treballar amb comptes que no corresponen a la realitat".

Malgrat que la nova senda reserva més marge a l'Administració central, Montero ha defés que la flexibilització respecte a l'última senda del PP beneficia més comunitats i ajuntaments per als qui, a més, ha avanat que atorgar més facilitats per a les seues inversions financerament sostenibles.

Així, a més de revisar la regla de despesa per a donar més marge a les administracions autonmiques i locals en aquesta norma fiscal, obrir aquest tipus d'inversions locals a projectes contra la despoblació, medi ambient, educació i gastos corrents per al foment de l'ocupació.

MÉS FLEXIBILITAT PER A REDUIR DFICIT I DEUTE

En la senda d'estabilitat aprovada pel Consell de Ministres del passat 11 de febrer i avalada pel Congrés, el Govern va flexibilitzar els objectius de dficit, i va elevar el marge de desfasament dels comptes públics fins a l'1,8% del PIB el 2018, de l'1,5% el 2021, de l'1,2% del 2020 i del 0,9% el 2023.

La senda després de ser confirmada pel Congrés, ha de ser aprovada pel Senat, on aquesta vegada sí el Govern pot obtindre una majoria simple si aconsegueix el beneplcit dels grups que van permetre la investidura de Pedro Sánchez.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià