El Congrés debat hui la Llei audiovisual, pactada amb ERC i PNB, però amb el suport d'Unides Podem en l'aire

Publicado: jueves, 19 mayo 2022 10:11

   MADRID, 19 May. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió d'Assumptes Econmics i Transformació Digital del Congrés debat aquest dijous el dictamen del projecte de Llei General de Comunicació Audiovisual, pactada amb ERC i PNB per a incorporar el catal i el basc, per amb el suport d'Unides Podem en l'aire pel tractament a les productores independents.

   La mateixa vespra del debat de les esmenes al text, Unides Podem ha reclamat al PSOE que rectifique dos esmenes que va presentar la Llei Audiovisual, en entendre que suposen una "greu agressió" a les productores independents i fan "perillar" el propi projecte legislatiu.

   Segons han explicat a Europa Press fonts de l'espai confederal, Unides Podem contactar amb el PSOE per a intentar que eixes modificacions es revertisquen i adverteixen que, en cas de mantindre's, la prpia Llei corre risc, atés que estudien no votar a favor.

   Concretament, els morats retrauen al PSOE que el fet d'haver introdut "per la porta de darrere", i aprofitant-se de la "bona fe" de la resta de grups, dos esmenes sota el pretext de ser modificacions tcniques per que, en la prctica, "canvien radicalment el tauler original i atorguen la categoria de productores independents" als principals grups meditics del país.

   Les entitats AECINE, DIBOOS, MAPA, PIAF, PROA i PROFILM, agrupades en la Plataforma Audiovisual de Productores Independents (P.A.P.), han mostrat la seua "gran preocupació" davant la recta final de la tramitació del projecte, "una decisió política i legislativa que pot liquidar la producció independent d'Espanya". Reclamen que es modifique la definició de productor independent "amb un text més explícit i restrictiu que protegisca els interessos del productor realment independent".

   Les dificultats per a conjugar els interessos de plataformes, productors, televisions tradicionals i partits com a ERC per les quotes lingüístiques també han complicat l'aprovació de la reforma. No obstant a, finalment el text inclou acords amb ERC i PNB sobre catal i basc.

   L'acord aconseguit pel Govern amb els independentistes reserva un mínim anual de 15 milions per a la producció de contingut en catal i altres llengües cooficials, així com la creació d'un fons públic que assegure el doblatge al catal de sries de plataformes internacionals, segons els detalls avanats per ERC.

   El PNB, per la seua banda, va arribar a presentar una esmena a la totalitat, si bé la va retirar després d'aconseguir que el Govern "es moguera" i estiguera "disposat a entaular converses" davant un text que, per als jeltzales, era "absolutament centralista", que pretenia actualitzar el marc legal, "per d'esquena a les noves formes de comunicació i saltant-se el model de governana d'EiTB", i necessitava "una embranzida" en promoció del basc.

   Posteriorment, el PNB ha presentat 58 esmenes, de les quals 45 han sigut acceptades i 10 podrien ser objecte de transacció. El partit basc ha anunciat un acord amb el PSOE que "salva els tres grans objectius de protegir i defendre l'autogovern, preservar l'autonomia d'EiTB i garantir la presncia del basc en el nou marc audiovisual".

   Junts per Catalunya (JxCat) i PDeCAT han presentat sengles paquets d'esmenes per a blindar el catal. Així, el PDeCAT ha registrat 147 esmenes, la majoria d'elles per a garantir que les llengües cooficials tinguen una protecció específica (37 esmenes) i perqu la futura llei respecte les competncies autonmiques (67 esmenes).

   Des del punt de vista de la producció, la formació introdueix una esmena, a la qual ha tingut accés Europa Press, per a fixar un percentatge mínim del 2,1% dels ingressos totals de les plataformes de vídeo a demanda per a finanar obra audiovisual en llengües cooficials. El text del projecte de llei, que estableix reservar un 5% dels ingressos a la producció d'obra europea, no especifica cap percentatge per al catal, el basc i el gallec.

INCENTIUS A PLATAFORMES

   Així mateix, el PDeCAT proposa establir uns incentius a les plataformes de vídeo a demanda, amb seu fora de l'Estat, perqu els siga avantatjós econmicament tindre un mínim del 60% de sries, pellícules o documentals del seu catleg disponible en versió doblada i subtitulada en alguna o algunes de les llengües cooficials.

   En relació amb el finanament de les televisions públiques autonmiques, es proposa que del total de les aportacions dels prestadors del servici de televisió i dels prestadors d'intercanvi de videos per a finanar a RTVE, la mitat se cedisca a aquestes televisions en proporció als ingressos generats en cada comunitat autnoma.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià