El Congrés rebutja una petició del PP per retolar també en espanyol els senyals viaris a les CCAA bilingües

Stop
EUROPA PRESS - Archivo
Actualizado: martes, 20 noviembre 2018 16:56

MADRID, 20 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Comissió de Seguretat Vial i Mobilitat Sostenible del Congrés ha rebutjat aquest dimarts una proposició no de llei del PP en la qual demanava al Govern espanyol que exigira a les comunitats autònomes i ajuntaments retolar almenys en castellà els senyals viaris.

Encara que en la iniciativa registrada a la Cambra, el PP no es refereix a cap autonomia en concret, la portaveu 'popular' en aquest debat, Ángeles Esteller, s'ha referit únicament a Catalunya on, segons ha denunciat el 95% dels senyals estan només en català.

El PP reclama que les autonomies realitzen la retolació en espanyol, o bilingüe, en un termini de sis mesos i que s'establisquen "mesures coercitives" per aquelles administracions públiques que "persistisquen en l'incompliment de la normativa vial" referent a la no utilització de l'espanyol en els seus senyals viaris.

Esteller ha assenyalat que aquesta situació implica "un incompliment de la llei" per part dels ajuntaments, a més de suposar una "indefensió" dels ciutadans espanyols i un "risc" en matèria de seguretat vial per a ells. Aquest últim argument ha sigut rebutjat, durant el debat, tant pel PSOE, com per Units Podem i ERC.

UNA INICIATIVA PER "TENSIONAR" I "FRACTURAR"

El portaveu socialista en aquest debat, Óscar Galiano, ha apuntat que el PP no aporta en aquesta mesura cap dada o estadística de sinistralitat que, al seu parer, és "fonamental" per poder "parlar seriosament" sobre la iniciativa. Per al seu homòleg 'morat', Jorge Luis Bail, el text 'popular' podria fer pensar que el PP creu que a Espanya la població és "incapaç" d'entendre uns senyals de trànsit que són internacionals.

El representant d'ERC, Joan Margall, ha indicat que expressions com 'Cediu el pas', 'Estacionament limitat' o 'Stop', són comprensibles i ha acusat el PP de buscar amb aquestes proposicions no de llei "tensionar" la convivència, "fracturar" i fer de l'idioma català "una cosa a no conservar".

Només Ciutadans, a través de la seua portaveu en aquesta comissió Sandra Julià, s'ha mostrat favorable a la iniciativa 'popular' i ha recolzat la denúncia que s'està incomplint la llei en matèria de señalèctica perquè hi ha municipis que només retolen en català.

De fet, ha apuntat que, des de Ciutadans, han aconseguit canviar aquesta situació en alguns dels consistoris en els quals estan presents.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià