Publicado 22/10/2020 18:44CET

El Constitucional de Polònia decideix que l'avortament per malformació fetal greu és il·legal

Imatge d'arxiu d'una manifestació en contra del partit governant Llei i Justícia (PiS, en polonès) a causa de més restriccions per l'avortament a Polònia.
2018 GETTY IMAGES / SEAN GALLUP - Archivo

La decisió implica un pas més per a la prohibició quasi total de l'avortament al país

MADRID, 22 Oct. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional de Polònia ha dictaminat aquest dijous que l'avortament per malformacions fetals greus, com una malaltia o discapacitat, va en contra de la Constitució, segons ha traslladat la presidenta de la cort, Julia Przylebska, després de la sessió.

El veredicte, que suposa un pas més cap a la prohibició quasi total de l'avortament a Polònia, s'ha decidit per majoria, tot i que els jutges Piotr Pszczolkowski i Leon Kieres han emès els seus vots particulars, tal com ha informat 'Dziennik Gazeta Prawna'.

Un grup de 119 diputats encapçalats pel partit governant Llei i Justícia (PiS), que entenia que la legislació actual legalitzava de facto l'eugenèsia, van presentar la demanda davant el Tribunal Constitucional l'any 2019.

La redacció vigent de la llei permet interrompre un embaràs en cas que existisca una probabilitat molt alta d'una discapacitat o malaltia greu del fetus.

La situació actual de la legislació sobre l'avortament, que es coneix com "compromís per l'avortament", es va establir el 1993. Des d'aleshores, ni els partidaris de liberalitzar la llei ni els defensors de restringir-ne encara més l'accés han tingut èxit amb els seus esforços.

L'any 2019, l'avortament per malformació del fetus va suposar el 97 per cent dels 1.110 avortaments que es van practicar en hospitals polonesos. La síndrome de Down va ser la justificació de més del 40 per cent dels avortaments legals al país l'any passat.

Actualment, l'avortament també és legal al país si l'embaràs posa en risc la vida o la salut de la mare, i quan és resultat de violació o incest.

colaboracio

Lo más leído

 1. 1

  David Prowse, el actor que interpretó a Darth Vader, muere a los 85 años

 2. 2

  La Tierra viaja más rápido y está más cerca del centro de la galaxia

 3. 3

  Júpiter y Saturno sobrevivirán al Sol expandido pero no saldrán ilesos

 4. 4

  Un hombre de 27 años recibe cuatro heridas por arma blanca junto a la estación de Cercanías de Asamblea

 5. 5

  10 errores históricos de la temporada 4 de The Crown