La custòdia del gos 'Cachas' disputada per una exparella, en espera de la sentència d'un jutge de Valladolid

Publicado 23/5/2019 16:09:48CET
EUROPA PRESS.

VALLADOLID, 23 May. (EUROPA PRESS) -

La custòdia de 'Cachas', un West Higland Terrier la tinença del qual es disputen Carlos i Silvia, una parella de Valladolid que va trencar després d'una relació de més de tres anys, deurà ser finalment acordada per un jutge davant la falta d'acord entre tots dos contendents en un inusual procés per la tinença de l'animal que 'cosifica' que l'actual Codi Civil però al qual la nova reforma, actualment paralitzada, li confereix condició de "ser sensible".

La decisió penja ara de la sentència que emeta el titular del Jutjat de Primera Instància número 9 de Valladolid, on aquest dijous s'ha celebrat la corresponent vista, sense acord entre les parts, i açò malgrat l'advertiment del magistrat del caràcter inapel·lable de la seua decisió i del consell previ dau als litigants perquè tractaren de buscar un punt intermedi.

"Seguim en les mateixes circumstàncies? Haurien vostés d'arribar a un acord, segur que molt millor que la imposició d'un tribunal. Ací ho deixe!", ha interpel·lat el jutge a les parts en to conciliador per a, en declaracions arreplegades per Europa Press, recordar també l'inusual del fet i precisar que la contesa afecta no ja una cosa, com així entén l'actual Codi Civil, sinó un "ser sensible", anticipant-se així al projecte de llei, actualment paralitzat, però que aquesta pròxima legislatura podria veure la llum atorgant als animals aquesta qualificació.

El consell del magistrat no ha fet efecte algun, amb el que s'ha celebrat la vista en la qual els lletrats dels litigants han mantingut les seues posicions, la lletrada de Silvia la sol·licitud que continue la custòdia compartida del ca, amb estades de quinze dies en el domicili de l'un i l'altre i la posterior entrega de 'Cachas' en un centre de perruquería canina, una cosa que el mateix jutge ja va acordar com a mesura cautelar i provisional, i l'advocat d'ell consistent en la "tinença exclusiva" de l'animal per part del seu client.

EL VIATGE A ALACANT AFEGEIX DIFICULTATS

En el transcurs de la vista s'ha introduït amb element nou el fet que l'exnóvio, qui ha iniciat una nova relació, té previst traslladar-se a Alacant de forma permanent a partir de juliol amb la seua nova nóvia, una cosa que el propi jutge considera que pot dificultar la possibilitat de seguir amb la custòdia compartida. "Per a les entregues, Alacant no està ací al costat, la cosa no seria fàcil", havia advertit també el jutge amb caràcter previ a l'inici del juí en el seu intent de buscar l'acord entre tots dos.

No obstant açò, l'exnóvia, a través de la seua advocada, porfídia en la custòdia compartida després d'advertir que tots dos són titulars del gos i que fins i tot ella, com així ha certificat via documental, va ser la que va desembossar els més de 377 euros per la compra que van carregar en el seu compte i que també ha vingut sufragant al 50 per cent la resta dels gastos d'alimentació i cures.

En el costat oposat, l'advocat de l'exnóvio rebutja qualsevol fórmula de custòdia compartida i reclama la tinença en exclusiva, encara que sempre disposat a abonar a la seua exparella una indemnització compensatòria.

"Actualment segueix sent un bé immoble, i la titularitat del mateix la té el meu mandant perquè així consta en el registre", ha incidit el lletrat, qui malgrat ser conscient que 'Cachas' és un "ser sensible", açò no suposa que en determinats casos se seguisca aplicant el règim jurídic de les coses, al mateix temps que en el cas que el jutge optara per mantindre la custòdia compartida, ha demanat que siga la demandant la que, en aplicació per analogia del Dret de Família, es trasllade a Alacant cada vegada que li toque estar uns dies amb el ca.

EL GOS TÉ POR I ES FICA EN LA BANYERA

Fins i tot ha arribat a testificar l'actual parella del demandat, Diana T, per a explicar la còmplice i inseparable relació que 'Cachas' manté en l'actualitat amb la seua filla xicoteta i un altre gos de la seua propietat amb la finalitat de demanar al jutge la seua titularitat en exclusiva, una vegada que es traslladen a Alacant, per a així no "desestabilitzar" el seu nucli familiar.

En la seua declaració, la testimoni ha arribat a sembrar dubtes sobre el tracte que 'Cachas' rep per part de l'antiga parella del seu nóvio. De fet, ha apuntat que cada vegada que arriba després d'una estada de quinze dies amb ella, el gos es troba molt espantat, "tremola cada vegada que alguna cosa cau a terra i es fica en la banyera".

Serà per tant el titular del Jutjat de Primera Instància 9 de Valladolid el que pose el punt i final a aquesta peculiar disputa.

colaboracio