Publicado 23/05/2022 18:58

El CVC, favorable al fet que el Convent de Santa Lucía d'Elx siga declarat com Bé d'Interés Cultural

Ple del CVC celebrat aquest dilluns a Alzira
CVC

   VALÈNCIA, 23 maig (EUROPA PRESS) -

   El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat per unanimitat l'informe 'Sobre el nivell de protecció patrimonial del Convent de Santa Lucia d'Elx per a la seua declaració com Bé d'Interés Cultural (BIC)' que argumenta la concessió de la màxima protecció patrimonial per a aquest conjunt monumental.

   El CVC s'ha reunit aquest dilluns a Alzira, en la sala Noble de l'Ajuntament, en reconeixement del seu estatus de Capital Cultural Valenciana 2022 per a municipis majors de 5.000 habitants. La sala Noble és un "formidable" exemple de l'arquitectura gòtica renaixentista, presidida pel famós retaule de Sant Silvestre de Vicent Requena de 1597.

   El ple ordinari ha començat a les 11.30 del matí i durant el mateix s'ha sotmès a la consideració dels membres l'informe titulat 'Sobre el nivell de protecció patrimonial del Convent de Santa Lucia d'Elx per a la seua declaració com Bé d'Interés Cultural (BIC)', ha indicat la institució cultural en un comunicat.

   El convent de Santa Lucia d'Elx, també conegut com el de Mercé o de les Clarisses, està considerat fins ara Bé de Rellevància Local (BRL). Únicament la torre de l'angle SOTA té la qualificació de BIC.

   L'informe realitza un repàs "exhaustiu" d'aquest conjunt monumental i de la seua història, que es remunta a més de 700 anys i està situat en el centre històric de la vila. És un conjunt conventual que ha passat per diverses etapes constructives i per al qual l'Ajuntament d'Elx, per unanimitat, proposa una consideració de Bé d'Interés Cultural (BIC).

   El document, que el ple ha aprovat per unanimitat, descriu el convent com un "exemple magnífic" d'edifici conventual urbà amb elements de gran interés i es mostra favorable a la concessió de la màxima protecció patrimonial, la de BIC.

   En acabar el ple ordinari s'han incorporat a la sessió l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez, el regidor de Cultura, Alfred Aranda, i diversos edils més del consistori. L'alcalde ha pronunciat un discurs de benvinguda en el qual ha desgranat els projectes culturals de l'Ajuntament.

   Les seues paraules les han contestat el president del CVC, Santiago Grisolía, i la vicepresidenta de la institució, Dolors Pedrós, els qui han oferit a l'Ajuntament d'Alzira la "màxima col·laboració" del CVC per als assumptes d'interés de la ciutat i del conjunt de la comarca de la Ribera, i han fet una relació dels documents aprovats pel Consell Valencià de Cultura relacionats amb la ciutat.

   Finalment, després que els responsables de les comissions informatives en les quals es distribueix el treball de la institució explicaren al públic assistent els treballs en què s'ocupen, s'ha posat fi a la sessió plenària amb la firma de Santiago Grisolía en el llibre d'Honor de l'Ajuntament.