Descobreixen més de cent mil virus desconeguts mitjançant una nova ferramenta informàtica

Marcos de la Peña Rivero, investigador del CSIC en l'IBMCP
CSIC
Publicado: miércoles, 26 enero 2022 17:56

   VALNCIA, 26 Ene. (EUROPA PRESS) -

   Un equip internacional de científics on participa l'Institut de Biologia Molecular i Cellular de Plantes, centre mixt del CSIC i la Universitat Politcnica de Valncia (UPV), ha descobert més de 130.000 nous virus de RNA, com el coronavirus SARS-CoV-2 que provoca l'actual pandmia, a través d'una nova ferramenta informtica amb la qual es van analitzar 5,7 milions de mostres biolgiques recollides al llarg del planeta durant els últims 15 anys.

   Aquesta troballa, que es publica en la revista 'Nature', suposa un increment de fins a deu vegades el nombre d'espcies virals de RNA descrites fins avui. El coneixement de la diversitat viral permetr revelar els orígens de patgens emergents, així com millorar la vigilncia i mitigació de noves pandmies, ressalta el Consell Superior d'Investigacions Científiques.

   En el projecte, l'equip va desenvolupar Serratus, una infraestructura de computació en el núvol (Amazon Web Services) que, utilitzant un clúster de 22.500 processadors informtics, va permetre cerques massives de seqüncies virals en els milions de 'gigabytes' de dades de seqüenciació disponibles en bases de dades públiques.

   L'anlisi detallada de certes famílies virals va permetre el descobriment de més de 30 noves espcies de coronavirus, incloent interessants exemples en vertebrats aqutics com a peixos i amfibis que els seus coronavirus van presentar un genoma segmentat en dos fragments, una característica descrita en altres famílies de virus per no detectada abans en cap membre dels coronavirus.

   En l'Institut de Biologia Molecular i Cellular de Plantes de Valncia van utilitzar Serratus per a l'anlisi del virus causant de l'hepatitis D humana, un agent viral anomenat Delta de grandria genmic mínim i origen desconegut. A va permetre a Marcos de la Peña Rivero detectar virus similars en multitud d'altres animals, incloent no solament mamífers i altres vertebrats sinó també invertebrats. "Sorprenentment, aquests virus es van trobar també en mostres mediambientals recollides en llacs i sls de tot el món, els hostes dels quals serien de moment desconeguts", destaca l'investigador del CSIC.

   És més, les mostres mediambientals amb virus similars al de l'hepatitis D van revelar la presncia de noves formes virals amb genomes ultra-compactes i de grandria ínfima --300 bases, les unitats químiques que formen el material gentic--. Aquest descobriment permet avanar una connexió evolutiva propera entre virus tan distants com l'hepatitis D humana i els agents subvirales de plantes anomenats 'viroides'.

   Tant la base de dades de tots els virus obtinguts en aquest treball com el conjunt de les ferramentes desenvolupades estan disponibles de forma lliure i oberta (https://www.serratus.io/). Aquesta ferramenta pot ser de gran utilitat per a caracteritzar la diversitat planetria de tots els virus existents i preparar-se davant possibles noves pandmies, les devastadores conseqüncies de les quals patim amb malalties virals emergents com la COVID-19, causada pel coronavirus SARS-CoV-2.

   L'IBMCP és l'única institució científica espanyola que participa en aquest treball, on collaboren l'Institut Heidelberg d'Estudis Terics i l'Institut Max Planck de Bilogía (Alemanya), l'Institut Pasteur (Frana), la Universitat de Sant Petersburg (Rússia), la Universitat de Califrnia, Berkeley (EUA) i la Universitat de British Columbia (el Canad), entre uns altres.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià