Destapen un frau a la Seguretat Social de 27,5 milions que afecta 17 províncies, entre elles Alacant

Policia Nacional
POLICÍA NACIONAL/ARCHIVO
Actualizado: martes, 16 octubre 2018 12:05

VALÈNCIA, 16 Oct. (EUROPA PRESS) -

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, han destapat a través de l'operació 'Pandora' un frau contra la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) quantificat en uns 27,5 milions d'euros, que afectava 17 províncies, entre elles Alacant.

En concret, les investigacions van començar a la fi de l'any 2017 quan la TGSS i els seus organismes van remetre escrits-denúncies a la Policia Nacional, que van realitzar perquisicions en les províncies d'Alacant, Balears, Barcelona, Càceres, Cadis, Còrdova, Girona, Guipúscoa, Granada, Huelva, Las Palmas, Lugo, Madrid, Màlaga, Toledo, Valladolid i Zamora.

L'operació ha suposat la revisió i l'anàlisi de 22 expedients que afectaven 17 províncies d'11 comunitats autònomes, culminant amb la implicació dels investigats en delictes contra la Seguretat Social (frau de cotitzacions), frustració a l'execució, frau a la Seguretat Social (frau de prestacions), falsedat documental, estafa, insolvència punible, blanqueig de capitals i grup organitzat.

Quant a l'autoria del delicte respon principalment als responsables de fet de les empreses però també als seues testaferros, que eren alguns treballadors que figuraven en connivència, i a familiars dels primers, segons ha informat la Policia Nacional en nota de premsa.

Sobre este tema, indiquen que majoritàriament s'han realitzat informes patrimonials de les persones implicades perquè la Tresoreria General de la Seguretat Social puga sol·licitar l'embargament dels béns que considere o, si escau, el jutjat que entenga de cadascuna de les causes puga utilitzar-los per a cobrir les responsabilitats generades.

FRAU

Pel que fa al frau, se centrava a eludir el pagament de les quantitats degudes i frustrar les legítimes aspiracions de cobrament de la Tresoreria, per al que es creaven entramats empresarials en els quals l'activitat societària apareix en una o una altra mercantil, segons convinga, transferint l'activitat que venia desenvolupant la deutora, així com els elements patrimonials a la no deutora per a continuar l'activitat de manera normal.

Una altra forma d'actuar era l'ocultació de béns, normalment a través de successives transmissions en la titularitat que passen d'una empresa a una altra, o bé a familiars o persones de confiança de la trama per a entorpir la tasca recaptatòria dels diferents Organismes de la TGSS; trencament de precintes de béns embargats; denúncies falses relacionades amb robatoris dels béns embargats; o desaparició 'fortuïta' d'eixos béns embargats, entre d'altres.

La Policia Nacional exposa com un dels casos més característics d'aquesta operació el relacionat amb una investigació en Maspalomas, en el municipi grancanario de San Bartolomé de Tirajana (Les Palmes), on va comprovar com dos ciutadans espanyols van suplantar la personalitat d'administradors i representats de dos empreses amb activitat real i seu en l'illa de Gran Canària.

En aquest cas es van atribuir els poders amb els quals no explicaven i van obtindre autoritzacions en RED, CONTRAT@ i CERTIFIC@ per a poder tramitar l'alta de treballadors de manera il·lícita i quedar indemnes en el cas que fóra detectada tal simulació.

Així mateix va quedar provat l'existència d'un concert de voluntats per a simular la relació laboral entre els dos suposats empresaris, que realitzaven les gestions d'alta en el sistema de la Seguretat Social mitjançant preu acordat prèviament amb els treballadors ficticis. L'única fi d'aquest era l'obtenció de beneficis econòmics i socials.

A més els supòsits treballadors es lucraron econòmicament de forma directa o indirecta, podent acreditar-se que van obtindre indegudament prestacions per atur, períodes de cotització no basats en activitat laboral real i accés indegut al Sistema Sanitari Públic, fent un important crebant econòmic.

Finalment, van detindre nou persones per diversos delictes de falsedat documental i contra la Seguretat Social, i s'ha investigat pels mateixos fets a altres 11 persones que no es trobaven a Espanya, de les quals s'ha donat compte al Jutjat corresponent. Altres fraus destacats han sigut comesos a Huelva, Zamora o Alacant.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià