Detingudes onze persones que usaven empreses falses per a regularitzar la situació d'estrangers

863870.1.260.149.20240422124148
Vídeo de la noticia
Detingudes onze persones que usaven empreses falses per a regularitzar la situació d'estrangers - POLICÍA NACIONAL
Publicado: lunes, 22 abril 2024 12:41

   La principal investigada havia usurpat la identitat d'una bebè de dos mesos morta el 1963 a República Dominicana

   ALACANT, 22 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal a la província d'Alacant, amb onze persones detingudes, que presumptament creava empreses fictícies i, a través de contractes falsos, eren utilitzades per a regularitzar a ciutadans estrangers i aconseguir la residència a Espanya i la nacionalitat, així com per a beneficiar-se de prestacions.

   La investigació ha permès desarticular a un grup criminal encapçalat per una ciutadana de la República Dominicana que, després d'usurpar la identitat d'una bebè de dos mesos morta l'any 1963 a República Dominicana, va aconseguir de forma fraudulenta el permís de residència i la nacionalitat espanyola, presumptament creant tot un entramat delincuencial que portava operant des de feia deu anys a Espanya, segons ha indicat la Policia Nacional en un comunicat.

   L'operació es va iniciar diversos mesos arrere, després de rebre informació sobre una dona que podria estar residint a Espanya suposadament amb una identitat usurpada, valent-se de la mateixa per a regentar empreses, comprar propietats i portar de la República Dominicana a familiars i amics als quals, després d'aconseguir-los la residència de forma presumptament fraudulenta, els utilitzava com a testaferros, perquè constaren com a titulars dels seus comptes bancaris i les seues propietats immobiliàries.

   Després de diverses vigilàncies, seguiments i labors d'investigació consistents a contactar amb diferents organismes, així com recaptar i estudiar tota la informació tant a República Dominicana com a Espanya, els agents van confirmar que una dona amb identitat usurpada es trobava al capdavant del que seria un entramat delincuencial.

CASES REFORMADES PER ESTRANGERS EXPLOTATS

   Aquest presumptament estava format per diverses persones de la seua confiança, dedicat a la creació d'empreses pantalla, que utilitzaven per a donar altes fictícies en la Seguretat Social, previ pagament, a altres persones per a obtenir diferents tipus de beneficis tant en prestacions per desocupació i/o administratives, com per a obtenir o renovar permisos de residència a Espanya o la nacionalitat, en el cas d'estrangers, o reagrupar als seus familiars.

   Al capdavant d'aquestes empreses suposadament es trobaven testaferros (familiars i amics) per a complicar la detecció de les persones que realment administraven les mateixes, que presumptament eren la principal investigada i la seua parella sentimental.

   Així mateix, els diners generats pels pagaments de les persones que figuraven d'alta falsament suposadament s'utilitzava per a la compra d'habitatges que, després de posar-les a nom de terceres persones, eren reformades per persones estrangeres en situació irregular, les quals eren enganyades i explotades laboralment fins a la finalització de les reformes. Aquests habitatges les adquirien per a utilitzar-les de lloguer vacacional i els investigadors van detectar fins a 16 propietats.

ARMES DE FOC SIMULADES

   En l'operatiu es van realitzar dos registres, un en el domicili dels principals investigats, situat a la localitat de Crevillent, i un altre a la localitat d'Elda on es trobava una de les empreses fictícies. En ells es van intervenir diverses armes blanques i de foc simulades, nombrosos documents falsos i multitud de documentació d'empreses i d'enviaments de diners a la República Dominicana, on es trobaven alguns integrants del citat entramat delincuencial.

   La investigació va culminar el passat mes de març, amb la detenció dels sis integrants el grup criminal assentats a Espanya, residents dels municipis d'Elx, Elda i Crevillent, i d'altres cinc persones més que es van beneficiar de forma fraudulenta de quantitats de fins a 28.000 euros en prestacions o van regularitzar la seua situació administrativa a Espanya amb documents falsos.

   En total, han sigut onze les persones detingudes, de nacionalitats espanyola i dominicana, d'entre 48 i 61 anys d'edat. Se'ls acusa de delictes d'afavoriment a la immigració il·legal, falsedat documental, frau a la seguretat social i tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, tinència il·lícita d'armes i pertinença a grup criminal.

   Tots ells van ser posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de la localitat d'Elx. La investigació policial continua oberta i no es descarta la detenció de més persones integrants de l'organització criminal.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià