Publicado 21/06/2021 18:40CET

La dictadura militar xilena, a debat en una conferència telemàtica de la Universitat de València

Retrats de víctimes
UV

   VALÈNCIA, 21 juny (EUROPA PRESS) -

   La Universitat de València (UV), a través de la seua aula d'Història i Memòria Democràtica, celebra aquest dimarts 22 el debat en línia 'Memorias resistentes de la dictadura militar chilena'.

   L'actualitat de l'acte es veu reforçada perquè el poble xilé ha de redactar i aprovar una Constitució que, finalment, acabarà amb la vigència del document constitucional escrit i fraudulentament aprovat durant la dictadura de Pinochet.

   Aquesta conferència, amb inscripció gratuïta i presentada per Javier Esteve Martí, compta amb tres intervencions perquè el públic augmente els seus coneixements sobre la història i la memòria democràtica xilena i reflexione sobre quals són les lliçons que l'experiència transandina pot aportar des d'una perspectiva valenciana.

   Arranca amb el catedràtic Joan del Alcàzar Garrido, especialista en història contemporània d'Amèrica Llatina i pèrit en l'acusació que va portar a l'arrest d'Augusto Pinochet, mitjançant un breu retrat del Xile actual, 50 anys després de la victòria de Salvador Allén, avança la Universitat.

   A continuació, Carla Peñaloza Palma, doctora per la Universitat de Barcelona, professora en la Universitat de Xile i especialista en l'estudi de les memòries col·lectives i la història recent del Cono Sud, posa el focus en el rol de les dones xilenes en la defensa dels Drets Humans.

   Igor Goicovic Donoso, doctor per la Universitat de Múrcia, professor en la Universitat de Santiago de Xile i especialista en l'estudi de la violència política a Xile, li pren el testimoni amb una reflexió sobre la memòria de la insurrecció armada en el trànsit de la dictadura a la democràcia.

   'Memorias resistentes de la dictadura militar chilena' pretén així aprofundir en com es va produir la construcció de memòries i relats sobre el colp d'estat de 1973, la dramàtica experiència de la dictadura militar i la posterior transició a un règim democràtic a Xile.

colaboracio