Docents demanen una "resposta urgent" a les peticions de permisos per a cuidar a fills amb càncer i altres malalties

Archivo - Un xiquet camina de la m d'un adult (arxiu)
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo
Publicado: miércoles, 28 septiembre 2022 17:23

   La plataforma #permisosdocentsreals insta Educació a incloure en els pressupostos l'atenció domiciliaria a l'alumnat de 3 i 4 anys

   VALNCIA, 28 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La plataforma #permisosdocentsreals --creada per docents de l'educació pública valenciana, mares i pares de menors amb cncer i dolncies greus-- reclama que l'administració done resposta a les peticions de reducció de jornada realitzades per part d'aquests professionals per a cuidar als seus fills i que, malgrat l'avanat del curs escolar, encara no han rebut resposta.

   Integrants del collectiu recorden que, davant la necessitat de la cura "directa, continua i permanent" que precisen aquests menors, han estat reivindicant a la Conselleria d'Educació una srie de drets que consideren "fonamentals" en la vida laboral.

   En aquest punt, fan notar "el greuge comparatiu" que pateixen respecte a treballadors d'altres sectors laborals, ja que, moltes de les reduccions concedides són "injustes o insuficients" per a poder cuidar de manera digna de les seues filles i fills.

   Davant aquesta situació, reivindiquen l'aprovació de la reducció de jornada del 99,9% per a docents amb menors a crrec amb cncer o altres dolncies greus establides en la legislació vigent, durant tota la durada del tractament, independentment que els menors puguen assistir en el centre educatiu.

   També advoquen per adequar les diferents reduccions de jornada a la realitat de les necessitats de la dolncia; aplicar la reducció tant a docents funcionaris com a interins (amb substitucions o vacants); facilitar i agilitzar el trmit de la reducció de jornada per part de la Conselleria d'Educació i substituir les reduccions de jornada des del dia 1 de setembre o des del dia de resolució del trmit.

   A més, des de la plataforma també se sollicita a la Conselleria que incloga dins del seu pressupost per al curs 2022-23 i per als cursos prxims, una partida per a l'atenció domiciliaria a l'alumnat d'Educació Infantil de 3 i 4 anys, respectivament.

   Aquest són, recalquen, "els únics cursos en qu l'atenció

   domiciliria no est reconeguda" malgrat que és "fonamental i necessria per al desenvolupament emocional d'aquest alumnat". "L'educació no és un privilegi, és un dret", assevera a Europa Press Diamar Torremocha, integrant de la plataforma.

   Subratllen que hi ha xiquetes i xiquets diagnosticats amb cncer i altres dolncies greus que no els permeten assistir al seu centre educatiu durant llargs períodes de temps o cursos sencers. "Com a professionals de l'educació, i mares i pares de xiquetes i xiquets d'aquestes edats, ens hem donat compte que aquesta etapa, malgrat no ser considerada obligatria, és essencial en el seu creixement emocional, social i afectiu, la qual cosa es veu agreujada amb l'allament social que han de patir per a poder recuperar-se de les seues greus dolncies i cuidar la seua salut", defenen.

   I argumenten: "Pensem que els docents que assisteixen a les atencions domiciliries són de gran ajuda en la seua recuperació i fonamentals dins del xicotet cercle afectiu en el qual es veuen obligats a viure. En definitiva, totes les etapes educatives, siguen o no obligatries, han d'estar cobertes amb l'atenció domiciliaria, en casos de dolncies greus que no poder assistir en el centre educatiu".

   Des de la plataforma confien que l'administració tinga en compte les seues demandes i propostes i "faciliten la vida als i les

   docents de la seua Conselleria i ajuden els seus menors a estar cuidats de la millora manera possible".

   A les reivindicacions d'aquest collectiu s'han sumat sindicats de l'mbit docent. Així, des del Sindicat de Treballadores i Treballors de l'Ensenyament del País Valenci (STEPV) assegura que des de principis de setembre van detectar que no s'estava donant resposta als permisos sollicitats, per la qual cosa van contactar amb la Direcció general, qui els va traslladar que existia un "problema d'autoritzacions" d'Hisenda.

   Núria López, membre del Secretariat Nacional de STEPV, assegura que, davant aquest "greuge", han posat els servicis del sindicat a la disposició de la plataforma.

"INDEFENSIÓ"

   "Davant la falta de resolució que confirme el permís es troben en una situació d'indefensió. Es vulnera el dret d'aquests docents i dels seus fills", lamenta López, que apunta que se'n van concedint alguns d'aquests permisos --tant retributs com no-- "per va molt lent, quan hauria de ser alguna cosa superadísimo lloc que s'est vulnerant un dret".

   Per la seua banda, des de la Federació d'Ensenyament de CCOO (FE CCOO PV) han fet públic un comunicat en el qual exigeixen "una resposta urgent" a aquestes peticions de reducció de jornada.

   En aquest sentit, insten la Conselleria a "complir l'Estatut bsic de l'empleat respecte al permís per cura de fill o filla menor afectat per cncer o una altra dolncia greu, reduint la jornada laboral com a mínim en la mitat percebent les retribucions íntegres".

   "A 28 de setembre, la Conselleria d'Educació i la Direcció territorial de Valncia incompleixen aquest dret, ja que la major part dels docents que s'han acollit aquesta reducció de jornada i que ho han demanat dins del termini i en la manera escaient, ni la tenen, ni han rebut cap comunicació sobre aquest tema", retrauen.

   Aquest sindicat considera que la Direcció territorial de Valncia i la Conselleria d'Educació "han de posar fi a aquest incompliment normatiu i la falta de diligncia en relació a les comunicacions i l'atenció al professorat valenci quant als permisos i llicncies".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià