Un documental aborda el paral·lelisme entre els refugiats de la Guerra Civil-dictadura i els actuals

Trobades Exili II
UV
Publicado: martes, 20 abril 2021 16:16

   VALNCIA, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'aula d'Histria i Memria Democrtica de la Universitat de Valncia (UV) presenta l'estrena del documental 'Encontres d'Exili II', realitzat per CEAR-PV i el collectiu audiovisual Mirades, aquest dimecres 21 a les 18 hores en el Centre Cultural La Nau.

   Aquest acte compta amb la participació de Rosa Pérez, consellera de Qualitat Democrtica; Jaume Dur, codirector del documental i coordinador jurídic i d'incidncia política de CEAR-PV, Javier Navarro com a responsable de l'aula de Memria Democrtica i els codirectors i protagonistes de l'obra. Les entrades estan esgotades.

   'Encontres d'Exili II' és un documental sobre els exiliats, refugiats i represaliats d'ahir i de hui. Dirigit per Adrián Caballero, Jaume Dur, José Gay i Jorge Ramos, est protagonitzat per majors que van viure la repressió i l'exili per la victria franquista, avana la institució acadmica en un comunicat.

   Alguns d'ells són Tina, filla de Carmen Cuesta --'la catorzena rosa' de les 13 Roses-- i militant antifranquista que va patir la repressió en l'última etapa de la dictadura; Carme, que va haver de migrar a Frana durant el franquisme; ngela, filla de migrants a Algria, o Josefina que va viure diversos exilis en pasos d'Europa i Amrica després d'abandonar l'Espanya franquista.

   També participen joves que han patit recentment situacions similars en tres continents, com Alba Teresa que va escapar de la repressió paramilitar a Colmbia; Mem, amb una situació similar com a kurd en Rojava, part del Kurdistan a Síria; Fatma, refugiada sahrauí; Sainabou, que va haver d'escapar de la mutilació genital femenina i d'un matrimoni forat a Gmbia; Conan, que va fugir de la guerra a la Costa d'Ivori i es va embarcar en una pastera, o Elisama i Michelle que van tindre deixar l'el Brasil de Bolsonaro per la seua identitat LGTBI.

   En el documental, aquestes persones intercanvien unes trobades "molt simbliques" donant-se compte com el passat de guerra, exili i dictadura viscut a Espanya és el present d'altres territoris on hi ha gent que ha de refugiar-se a la Comunitat Valenciana.

   Es pretén fomentar el dileg i contribuir al reconeixement de totes aquestes persones i fenmens, perqu "és clau per a fomentar una cultura de pau, de solidaritat, de Drets Humans, de veritat, de justícia i de reparació".

'Encontres d'Exili II' forma part d'un projecte més ampli articulat en la web on es pot trobar la primera part del documental, les entrevistes íntegres, un mapa interactiu de l'exili, biografies de dones exiliades i altres materials didctics.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià