El documental sobre els bombardejos nazis en quatre pobles de Castelló arriba a cinemes de tota Espanya

Un dels tres Junkers 87-A Stuka
REMITIDA SUICA FILMS
Actualizado: lunes, 12 noviembre 2018 17:17

VALÈNCIA, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -

El documental 'Experiment Stuka', una producció valenciana dirigida per Pepe Andreu i Rafa Molés que aborda els bombardejos nazis durant la Guerra Civil sobre quatre xicotets municipis de la província de Castelló, arriba a la gran pantalla en cinemes de tota Espanya.

Així, la cinta --seleccionada en els festivals internacionals de cinema documental DocsBarcelona, Memorimage i DocsValència, on va rebre la menció especial de jurat-- es projecta a València fins al pròxim 15 de novembre en els Cinemes LYS.

A més, divendres que ve, 16 de novembre, desembarca a Bilbao; a Amposta, el 23 de novembre; Barcelona, 27 de novembre; Madrid, 28 de novembre i Castelló, el dia 30 d'aquest mateix mes, detallen els responsables de la producció.

El film dirigeix la mirada a 1938, en plena Guerra Civil espanyola, quan els habitants de quatre pobles de Castelló --Benassal, Albocàsser, Ares del Maestrat i Vilar de Canes-- veuen aparéixer tres avions en l'horitzó. Davant la sorpresa dels habitants, els avions maniobren, cauen en picat i bombardegen les seues llars i maten uns 40 veïns.

La pel·lícula --coproduïda per la productora valenciana SUICAfilms i Televisió Espanyola-- pretén donar una explicació a aquest sinistre episodi explicant la cerca d'un ciutadà, Òscar Vives, que, "cansat d'esperar respostes, decideix respondre ell mateix totes les preguntes".

FOTOGRAFIES CLAU

El documental apareix quan es compleixen 80 anys d'aquests bombardejos experimentals de la Legió Còndor, enviada per Hitler per a ajudar Franco, i es basa en diverses peces que perviuen d'aquella tragèdia. La principal, expliquen els seus impulsors, una carpeta de l'arxiu militar de Friburg (Alemanya) amb 66 fotografies aèries que constaten que aquells pilots tenien en les seues mans els tres primers models del Junkers 87A, coneguts com 'Stuka'.

Els prototips, apunta, van entrar a Espanya "en secret i havien de calibrar si aguantarien una nova bomba de 500 quilos, el doble de les llançades fins aleshores". El "mortífer èxit" de l'experiment va ser determinant en la decisió alemanya de construir en massa el Stuka per a arrasar amb ell Europa en l'encara insospitada II Guerra Mundial.

Segons els directors, a més de documentar un fet poc estudiat en la història bèl·lica europea, 'Experiment Stuka' aborda "també el rerefons psicològic de tota guerra: decisions diminutes, aleatòries, inconscients, cruels o covardes que desencadenen tragèdies que se sumen en el compte infinit de l'estupidesa de l'ésser humà". "Una història que demanava a crits ser explicada", conclouen.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià