Dos dosis de la vacuna augmenten els nivells d'anticossos a les vies respiratòries després de la COVID-19

Preparació de la vacuna contra el Covid-19.
JUNTA DE ANDALUCÍA
Publicado: jueves, 21 octubre 2021 16:58

   MADRID, 21 Oct. (EUROPA PRESS) -

   Els anticossos a les vies respiratries disminueixen rpidament després de la infecció pel SARS-CoV-2, per la vacunació provoca un fort augment dels nivells d'anticossos, especialment després de dos dosis, segons un nou estudi del Karolinska Institutet de Sucia publicat a la revista 'JCI Insight'.

   Els resultats d'aquesta investigació suggereixen que rebre una segona dosi de la vacuna també després de recuperar-se de la COVID-19 pot ser important per a protegir-se de la reinfecció i previndre la transmissió.

   "El que fa que l'estudi siga únic és que hem analitzat mostres tant de la sang com de les vies respiratries, la qual cosa ens ha proporcionat nous coneixements sobre la resposta immunitria local al lloc on el virus infecta. Com és més difícil prendre mostres de les vies respiratries, sabem molt menys sobre els nivells d'anticossos allí que a la sang", afirma la coautora de l'estudi, Anna Smed-Srensen, docent i cap de grup d'investigació del Departament de Medicina de Solna del Karolinska Institutet.

   En el seu estudi, els investigadors van examinar com els nivells i la durabilitat dels anticossos contra el SARS-CoV-2 diferien entre els individus que tenien COVID-19 lleu o greu. Es van reclutar 147 pacients entre mar i maig de 2020 i se'ls va fer un seguiment de fins a huit mesos després de la infecció.

   En 20 dels pacients, també van estudiar els nivells d'anticossos després de la vacunació (amb la vacuna d'AstraZeneca, Pfizer-BioNTech o Moderna) i van comparar els resultats amb un grup de control que no havia tingut COVID-19 prviament.

   Els seus resultats mostren que els individus que van patir la malaltia de COVID-19 més greu tenien nivells d'anticossos més alts després de la recuperació en comparació dels individus amb malaltia lleu.

   Els anticossos a la sang es van mantindre en nivells mesurables durant almenys huit mesos, mentre que els de les vies respiratries (per exemple, el nas) eren de curta durada i desapareixien ja als tres mesos.

   "La notícia positiva és que els anticossos van tornar rpidament després de la vacunació en els qui havien tingut prviament COVID-19, no només a la sang sinó també a les vies respiratries. Descobrim que els nivells d'anticossos a les vies respiratries després de dos dosis de la vacuna eren sovint fins i tot més alts que durant el curs de la malaltia. Les persones que no havien tingut COVID-19 abans de la vacunació tenien nivells molt més baixos o indetectables", diu Smed-Srensen.

   En els pacients amb COVID-19, la segona dosi de la vacuna no va tindre un efecte tan fort en els nivells d'anticossos a la sang. A est d'acord amb estudis anteriors sobre la resposta d'anticossos a la sang, en els quals les persones que havien rebut prviament la COVID-19 van mostrar un fort augment d'anticossos després de la primera dosi de la vacuna, per només un xicotet augment -si és que ho va haver-hi- després de la segona.

   Encara es desconeix el nivell d'anticossos necessari per a la protecció contra la infecció, així com si el rpid descens dels nivells d'anticossos a les vies respiratries permet la reinfecció. Els investigadors continuaran ara analitzant mostres de punts temporals longitudinals addicionals i examinaran l'entorn inflamatori a les vies respiratries durant la infecció, la convalescncia i després de la vacunació.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià