Publicado 18/06/2021 10:47CET

ECDC proposa que vacunats i aquells que hagen passat la malaltia fa 6 mesos no necessiten PCR per a viatjar

Diverses persones en un passadís de l'estació de Madrid - Puerta d'Atocha, a 11 de juny de 2021, a Madrid (Espanya).
Eduardo Parra - Europa Press

    MADRID, 18 juny (EUROPA PRESS) -

   El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seues sigles en anglés) i l'Agència de Seguretat de l'Aviació de la Unió Europea (EASA, per les seues sigles en anglés) han elaborat un nou Protocol de Seguretat de la Salut de l'Aviació en el qual, entre altres qüestions, proposen que les persones amb la pauta completa de vacunació contra el Covid-19, o aquells que han passat la malaltia fa 180 dies, no hagen de fer-se un PCR per a viatjar o guardar quarantena.

   La nova versió del document té en compte la nova evidència i informació sobre la circulació de variants preocupants (COV) i el llançament dels programes de vacunació COVID-19. A més, en la mateixa es destaca la necessitat de mantindre en vigor l'ús de les mascaretes, el distanciament físic i les mesures d'higiene.

   "Hem aconseguit una fita significativa en la pandèmia: un canvi real en l'enfocament que pot permetre als viatgers volar de nou sense preocupar-se excessivament que les regles puguen canviar en poc temps, complicant el seu viatge o fent-ho impossible. Gràcies a la informació epidemiològica experta de l'ECDC, estem segurs que aquest protocol ofereix pautes pràctiques i pragmàtiques per a viatges segurs per a la salut", ha dit el director executiu d'EASA, Patrick Ky.

   En concret, i d'acord amb l'evidència científica actual i la recomanació del Consell Europeu, el protocol proposa que les persones que estiguen completament vacunades contra el Covid-19 o que es van recuperar de la malaltia en els últims 180 dies no han de ser sotmeses a proves o quarantena, llevat que provinguen d'un àrea de molt alt risc o on estiga circulant una variant de preocupació.

   Per a viatjar des d'aquestes destinacions, es podria considerar el requisit d'una prova negativa: una prova de detecció ràpida d'antígens (RADT) presa no més de 48 hores abans de l'arribada o una prova de PCR no més de 72 hores abans de l'arribada. A més, l'ús de formularis de localització de passatgers per a facilitar el rastreig de contactes encara es considera molt important.

   De la mateixa manera, el treball insisteix en la necessitat de deu mantindre una distància física de, almenys, un metre i usar mascarillas totes les etapes del viatge. Totes aquestes mesures es recomanen per als viatges aeris de la UE, però també per als viatges aeris cap a i des de tercers països.

   "El llançament dels programes de vacunació contra el Covid-19 ha permès la relaxació d'algunes mesures per als viatgers completament vacunats. Però si les mesures es relaxen massa prompte també per a les persones no vacunades, és possible que vegem un ràpid augment dels casos. Açò es basa en l'evidència científica actual, així com en les prediccions de models de l'ECDC, que tenen en compte la relaxació gradual de les mesures no farmacèutiques, la circulació de variants d'interés i el llançament de programes de vacunació", ha assenyalat la directora de l'ECDC, Andrea Ammon.

   D'altra banda, el protocol subratlla la importància de la verificació de la prova de vacunació o la recuperació dels pacients, recomanant que es verifique una vegada en cada viatge, idealment abans d'arribar a l'aeroport d'eixida. Aquest també hauria de ser el cas dels passatgers en transbord.

   Les recomanacions no són vinculants per als Estats membres. No obstant açò, s'espera que els països d'Europa adopten les seues recomanacions per a garantir l'harmonització i la recuperació segura del sector del transport aeri i el turisme.

colaboracio