Publicado 08/03/2021 18:24CET

Els anticossos de la vacuna de Pfizer bloquegen la variant britànica

Archivo - Arxive - Una infermera prepara la vacuna Pfizer-BioNtech contra el COVID-19 abans d'administrar-li-la a un professional sanitari en l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Catalunya (Espanya), a 14 de gener de 2021
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

També la bloquegen aquelles persones que han passat la infecció

BARCELONA, 8 Mar. (EUROPA PRESS) -

Un estudi liderat per IrsiCaixa ha demostrat que les persones que han passat la infecció per Sars-CoV-2 i les que han rebut dos dosis de la vacuna de Pfizer-BioNtech generen anticossos amb capacitat de bloquejar tant el virus original com la variant britànica.

Els resultats de l'estudi, compartits en bioRxiv, també apunten al fet que els anticossos se'n van perfeccionant dins del cos: els qui van passar la infecció en la primera onada i, per tant, es van infectar amb la variant original del virus, tenen més capacitat de bloquejar la variant britànica sis mesos després de la infecció respecte a l'inici, informa aquest dilluns IrsiCaixa en un comunicat.

El centre impulsat per la Fundació La Caixa està estudiant l'eficàcia dels anticossos contra les variants que existeixen fins al moment, per a entendre l'evolució de la immunitat contra el coronavirus.

Cada vegada que es multiplica, el virus crea una còpia idèntica del seu genoma, i, sovint durant aquest procés comet errors i introdueix mutacions a l'atzar en el seu propi material genètic, donant lloc a noves variants.

Les mutacions poden estar en diferents zones del genoma i, per tant, afectar múltiples parts del virus; entre elles, la proteïna de l'espícula, que quan pateix modificacions potser que els anticossos no es puguen unir, la qual cosa compromet el sistema immunitari en detindre la infecció.

L'investigador principal en IrsiCaixa i l'Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP), Julià Blanco, ha dit que en aquest moment de la pandèmia cal entendre si els anticossos "poden protegir davant les noves variants i quant de temps dura aquesta protecció".

ESTUDI

Durant l'estudi s'ha avaluat la capacitat protectora dels anticossos de 53 persones que havien passat la infecció i de 32 persones que havien rebut les dos dosis de Pfizer, treballant amb pseudovirus, virus produïts en el laboratori, dels quals alguns s'ha mantingut el virus original i a uns altres se'ls ha incorporat mutacions d'interés, en aquest cas la britànica.

Els resultats demostren que les persones infectades bloquegen "molt bé i de manera molt similar" tant la variant original com la britànica, i els investigadors han comprovat que els infectats en la primera onada que havien generat anticossos contra la variant original tenen millor resposta contra la britànica als sis mesos de la infecció, en comparació de l'inici.

Apunten que els anticossos produïts pel propi cos contra el virus original es refinen amb el temps i milloren la seua capacitat de bloquejar noves variants.

Així, l'investigador Benjamin Trinité ha dit que la infecció natural, en comparació de la vacuna, genera una immunitat de millor qualitat contra el Sars-CoV-2 perquè exposa de manera perllongada en el temps les diferents proteïnes del virus al sistema immunitari, "i, a més potser que queden parts del virus dins del cos que, amb el temps, van refinant els anticossos".

Quant a les persones que han rebut dos dosis de la vacuna i no havien passat la infecció anteriorment, els seus anticossos són dos vegades menys eficients bloquejant la variant britànica respecte a l'originals, encara que són "suficientment elevats" per a impedir la infecció per les dos variants.

Les persones que ja havien passat la infecció i van rebre la vacuna tenen anticossos que neutralitzen "molt eficientment" les dos variants i fins i tot actuen millor contra la britànica.

L'investigador de l'IrsiCaixa Edward Pradenas ha explicat que els resultats mostren que la majoria de persones tenen protecció contra les dos variants, però no se sap quant dura aquesta protecció, i potser que hi haja persones que perden els anticossos, per la qual cosa defèn la mascareta i la distància fins que hi haja una incidència molt baixa.

colaboracio