Els finalistes del Benidorm Fest 2023 Megara, que abanderen a San Marino, busquen passar a la final davant 15 països

Els finalistes del Benidorm Fest 2023 Megara cercaran que San Marino passe a la final d'Eurovision 2024
EBU
Publicado: jueves, 9 mayo 2024 18:56

   Nebulossa actua aquest dijous per primera vegada davant del públic en Eurovisió 2024

   MALMÖ, 9 May. (de l'enviat d'EUROPA PRESS, Luis Fuster) -

   Els representants espanyols en Eurovisió 2024, Nebulossa, actuaran per primera vegada davant del públic del Malmö Arena aquesta nit com convidades a la segona semifinal, marcada per la polèmica respecte a la participació d'Israel enmig de la guerra a Gaza. També els altres espanyols de la competició, els finalistes del Benidorm Fest 2023 Megara cercaran que San Marino passe a la final amb '11:11'.

   Malta obri la gala, que podrà seguir-se des de les 21.00 hores en La 1 de TVE, amb Sarah Bonnici, que fa uns mesos treballava com a comptable i ara és comparada amb Chanel per la complexitat de la coreografia de la seua cançó, 'Loop'. Malgrat la seua carrera entre nombres, l'artista va començar a cantar i ballar de xicoteta i porta diversos singles a les seues esquenes des del 2009. Amb 12 anys, va participar en Eurovisió Junior 2010 com a ballarina de l'actuació del seu país.

   El lloc dos és per a Albània, que ve amb Besa Kokëdhima i una balada que transita pel rap i acaba com a mig temps anomenada 'Titan'. La cantant ha sigut jurat de la versió albanesa de la Veu i els eurofans d'aquest país portaven temps situant-la com una de les seues favorites per a Eurovisió. No obstant açò, Kokëdhima s'ha fet de pregar: el 2009 va intentar anar al certamen primer per Albània i després per Romania, però des de llavors no s'havia tornat a presentar.

   Grècia compleix 50 anys de participació en Eurovisió enguany i està buscant la seua segona victòria. Per a això, han comptat amb Marina Satti, una de les artistes més populars del país, que cercarà portar-se el micròfon de cristall de tornada a Atenes, la ciutat que protagonitza el videoclip de la seua cançó, 'Zari'. De pare sudanés i mare grega, Satti barreja en la seua música la música tradicional grega amb sons moderns, com en aquest cas, en el qual ha agregat una base de reggaeton a la cançó.

   En quarta posició ix Suïssa, que ha encapçalat les apostes diverses setmanes abans del festival gràcies a Nemo i 'The Code'. La cançó tracta sobre la seua acceptació com una persona no binària: "Entre els zeros i els uns vaig trobar el meu regne", resa la lletra. Nemo barreja líric, drum and bass i rap en els tres minuts que dura la cançó, en la qual passa d'òpera a hip-hop en pocs segons.

   La cinquena posició és per a Txèquia, que ve amb Aiko i 'Pedestal', una cançó pop rock d'empoderament i amor propi extreta del seu tercer disc. L'artista, nascuda a Rússia, criada a Txèquia i que ara viu a Regne Unit, cercarà la tercera passada a la final consecutiu per al seu país, que l'any passat va aconseguir el seu segon millor resultat històric --un desè lloc--.

   Després de Txèquia, cantarà com convidat el representant de França, Slimane. La seua cançó és una balada dramàtica trucada 'Mon Amour', que va anar el primer tema confirmat per a Eurovisió 2024, el passat 7 de novembre.

   Àustria ve amb Kaleen i el seu viatge a la Ruta del Bakalao, 'We Will Rave'. L'artista, que també és ballarina i coreògrafa, és una vella coneguda del festival, ja que ha sigut en diverses ocasions figurante dels assajos previs al certamen. De fet, el 2018 va ser la primera a realitzar la coreografia de 'Fuego' d'Eleni Foureira sobre l'escenari de Lisboa. Marie-Sophie Kreissl, el seu nom real, ha sigut també escenògrafa d'Espanya en Eurovisió Junior 2021 i 2022.

   Saba representa a Dinamarca amb 'Sand'. Diagnosticada amb un trastorn bipolar, Saba és activista per la salut mental i en favor de la normalització de l'adopció. De fet, va protagonitzar un documental fa uns anys en el qual ella i la seua germana bessona tornaven a Etiòpia per a conèixer les seues arrels. Dinamarca va guanyar l'últim Eurovisió celebrat en Malmö, en 2013.

   En el vuit ix Armènia, que ve amb el duo folk francoarmeni Ladaniva i l'animada 'Jako'. Jaklin Baghdasaryan i Louis Thomas formen aquesta dupla nomenada per un dels models dels cotxes soviètics Lada. Es van conèixer en una 'jam session' a França i des de llavors toquen junts una barreja de música armènia i balcànica. 'Jako' és el sobrenom de Jaklin i la lletra és un crit al fet que les xiquetes actuen com volen i no com els manen.

   El representant de Letònia, Dons, porta 20 anys de carrera i enguany té una labor complicada per davant: Portar la seua balada 'Hollow' a la final, alguna cosa que el seu país no aconsegueix des de 2016. Precisament, l'última vegada que Eurovisió es va celebrar a Suècia. En 2023 es van quedar a sol tres punts de classificar-se.

   Després de Letònia serà el torn de Nebulossa, els representants d'Espanya, que actuaran com convidats i just després, San Marino, que ve amb els espanyols Megara i un tema en castellà, '11:11'. Després de no ser seleccionats per al Benidorm Fest 2024, van decidir presentar la mateixa cançó a San Marino i, després d'haver de passar per la repesca, van acabar imposant-se per sorpresa a Loredana Bertè, una llegenda de la música italiana amb 50 anys de carrera que volia anar a Suècia per a molestar a la seua exmarit, el tennista suec Bjorn Borg.

    Geòrgia està en la mateixa situació que Letònia: porten sense final des d'Estocolm 2016. Per a remeiar-ho, han optat per Nutsa Buzaladze, una cantant georgiana que va marxar a Estats Units per a fer carrera i torna a representar al seu país com a finalista d'American Idol, on va actuar amb Kylie Minogue. Ve amb 'Firefighter', una cançó molt bailable on desplega una potent coreografia.

   En el lloc 12 actuarà Bèlgica, que ve amb el cantant i jutge de Drag Race Mustii, que interpretarà una 'Before the party's over', una cançó a cavall entre la balada i el musical. Per al cor final, ha comptat amb fans de tot el món a través d'una convocatòria oberta en la qual podien gravar-se cantant dues línies de la lletra.

   Per Estònia, 5Miinust i Puulup porten el títol més llarg de la història d'Eurovisió: '(nendest) narkootikumidest ei tea em (küll) midagi', traduït, '(Encara) no sabem res sobre (aquests) narcòtics'. 5Miinust són un dels grups més populars del país mentre que Puuluup són un duo que fa música tradicional. La cançó inclou el so de la talharpa, un tipus de lira del nord d'Europa que Puuluup saca a l'escenari.

   L'última convidada és la italiana Angelina Pispe, que presentarà 'La noia'. L'última guanyadora del Festival de Sanremo és la cançó més escoltada de l'any, amb quasi 50 milions de reproduccions, i prompte tindrà versió en espanyol junt amb Álvaro de Luna.

    Malgrat la polèmica per la seua participació enmig de la guerra a Gaza i les nombroses trucades al boicot a la cançó, el certamen i la resta d'artistes, Israel estarà en Eurovisió 2024. Ho farà amb Eden Golan i el seu tema 'Hurricane', una cançó la lletra de la qual va haver de ser canviada per ser considerada massa política --al principi es deia 'October Rain', en referència als atacs d'Hamás del 7 d'octubre--. Golan no eixirà de l'hotel en tota la setmana en Malmö excepte per a actuar i la seguretat de la delegació israeliana serà la més severa de la història.

   Noruega actuarà en penúltima posició amb el grup de folk metall Gate, que portarà la primera cançó en noruec que s'escolta en Eurovisió des del 2006, 'Ulveham'. La cançó, el títol de la qual significa "la pell del llop", s'inspira en el moment de l'alliberament de la donzella.

   Mesos després de la victòria de l'euroescèptic Geert Wilders en les eleccions neerlandeses, la cançó de Països Baixos es diu 'Europapa' i canta amb estil noventero les lloances de l'Europa sense fronteres. L'intèrpret és Joost, que es dedica a una barreja d'hip-hop i electrònica, canta en neerlandès, frisio i alemany i s'ha convertit en un dels favorits de l'any. Ell tancarà aquesta semifinal.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià