Els nous Premis de l'Audiovisual Valencià, un "trampolí" per a ser visibles en els Goya

Alguns dels nominats als Premis de l'Audiovisual Valencià
EUROPA PRESS
Actualizado: lunes, 12 noviembre 2018 16:05

El premi d'honor serà per al director Toni Canet per la seua trajectòria "avalada per títols imprescindibles del cinema valencià"

VALÈNCIA, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -

Nominats als Premis de l'Audiovisual Valencià, que celebraran aquest divendres a Alacant la seua primera edició, confien que aquest reconeixement servisca per a "visibilitzar" els professionals del sector, de manera que la "festa del cinema valencià" es convertisca en el "trampolí" que els llance cap als Goya.

Així ho han manifestat els candidats a fer-se amb els guardons en les 19 categories dels Premis de l'Audiovisual Valencià en un acte de presentació dirigit pel director general de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos, acompanyat pel director adjunt d'Audiovisuals i Cinematografia de la institució, José Luis Moreno.

L'acte ha servit per a reivindicar que "hi ha sector audiovisual valencià potent", una cosa que es manifesta en les més de 30 produccions presentades a aquests premis, a més de que se'n van a rodar entre set i nou pel·lícules en els pròxims mesos a València. "Un rodatge per mes, açò no ho havíem vist en anys", ha destacat Moreno.

Gran part dels nominats que han acudit a la presentació d'aquesta primera edició d'aquesta gala han ressaltat que servirà perquè els professionals valencians del sector "focalitzen i avalen els millors productes valencians de l'any", la qual cosa pot suposar una millor presentació davant una possible nominació als premis Goya.

Rafa Moles, codirector de la nominada 'Experiment Stuka', ha afegit a açò que la "representació pública" del seu treball que significa aquesta cerimònia ha de tindre la funció també que "el talent valencià no es projecte només cap a fora sinó també cap a dins". En aquest sentit, ha assenyalat que els valencians són "coproductors" d'aquests projectes per l'aportació pública que rep la majoria d'ells i per açò espera que aquests premis "servisquen per a connectar-nos amb ells i construir una relació d'afecte".

"TANT DE BO ALGUN GOYA VINGA A VALÈNCIA"

Els representants d'algunes de les cintes que acumulen un major nombre de nominacions, com 'El desentierro' o 'Fishbone' (nou cadascuna), han desitjat que aquests Premis de l'Audiovisual Valencià "servisquen de trampolí a altres premis com els Goya", mentre que el productor de 'El desentierro', Ximo Pérez, ha expressat la seua voluntat que "algun Goya puga vindre a València". A açò, l'actriu Lola Moltó ha agregat que espera que "els actors valencians demostrem el que hi ha ací".

Per part de 'Fishbone', el productor Miguel Molina ha apuntat que tant de bo molts dels nominats a aquests premis de la Comunitat arriben també als de l'Acadèmia de Cinema nacional amb el "so" que projecten aquests nous reconeixements.

Toni Benavent, productor de 'M'esperaràs', que compta amb tres nominacions, ha defès en la seua intervenció que el sector audiovisual valencià necessita "un teixit fort" perquè "València té un potencial que no s'ha tret fins ara i que a partir d'ara pot traure's". "Una iniciativa fantàstica per a visibilitzar", ha coincidit Eva Vizcarra, codirectora del llargmetratge documental 'Josep Renau. L'art en perill'.

En aquesta consecució de la "visibilitat" que poden aconseguir aquests premis també han coincidit els representants del documental 'L'estratègia del silenci', sobre l'accident de Metro del 3 de juliol de 2006 de València, que han posat en relleu que "calia que arribara el juí per a tancar aquesta història", ara que la jutgessa ha donat per finalitzada la instrucció del cas. A més, han ressaltat que el documental valencià "està pujant".

Els nominats en les diferents categories de curtmetratges, com David Valero d''Scratch' o Sergi Vizcaino de 'Palomitas', han subratllat també el seu desig de ser seleccionats per als Goya i han reivindicat que els qui es dediquen a aquest format "necessiten" un reconeixement com el d'aquests Premis de l'Audiovisual Valencià.

PREMI D'HONOR

La roda de premsa també ha servit perquè el director adjunt d'Audiovisuals i Cinematografia de l'IVC haja donat a conéixer el nom del primer Premi d'Honor en aquesta "festa del cinema valencià", el director Toni Canet. El conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà, serà l'encarregat d'entregar el guardó al director de cinema valencià en la cerimònia que se celebrarà en el Teatre Principal d'Alacant.

Tant José Luis Moreno en l'acte, com Vicent Marzà a través d'un comunicat, han destacat el caràcter "pioner" de Toni Canet, qui va començar la seua trajectòria en l'audiovisual fa 30 anys. El conseller ha afirmat en aquesta línia que Canet "sempre ha trencat esquemes amb els seus treballs audiovisuals" i que la carrera d'aquest director, guionista i productor està "avalada per títols imprescindibles del cinema valencià".

Nascut a Llutxent (València) en 1953, Toni Canet finalitza els seus estudis d'Art Dramàtic en 1973. En 1984, crea la productora Doll d'Estels, amb la qual produeix i realitza diversos documentals institucionals i espots publicitaris per a televisió.

En 1988, escriu el guió, dirigeix i produeix la seua primera pel·lícula, la comèdia 'Amanece como puedas', seleccionada per al Festival del Cairo i premi a la millor pel·lícula en la VI Mostra de Cinema de Catalunya. També ha dirigit 'La camisa de la serp' (1996) i 'Les ales de la vida' (2006), que va obtindre el premi al millor documental en la Seminci de Valladolid.

En 2007, va participar en la pel·lícula col·lectiva 'Ja en tenim prou', juntament amb els cineastes Sigfrid Monleón, Mónica Ibáñez i Eduardo Guillot.

Així mateix, va treballar per a TVV dirigint sèries documentals com 'Solfa íntima' (1990), 'Crònica amarga' (1991) i 'Viatjar sense bitllet' (1998), així com la sèrie de ficció 'Benifotrem', que va ser la primera sèrie de producció pròpia realitzada per la televisió autonòmica i emesa en 1995. L'última pel·lícula que ha dirigit ha sigut 'Calç blanca, Negre carbó' (2017), un documental que recupera els processos de la producció tradicional de la calç i el carbó.

NOM DELS PREMIS

D'altra banda, preguntat per la possibilitat de posar nom a aquests Premis de l'Audiovisual Valencià, el director general de l'IVC ja dit que "ja eixirà" i ha comentat que "es van valorar tots els noms possibles", com el de 'Berlanga' o 'Ramonet'.

Igualment, ha ressaltat que 'Rialto' ha sigut el nom de cinemes a València, Castelló i Alacant.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià