Els últims sondejos dibuixen un futur incert després de les eleccions a Itàlia

Berlusconi
Europa Press
Publicado 16/2/2018 18:48:48CET

El Moviment 5 Estrelles és la primera força però el bloc de centre-dreta acapara més suports i opcions de formar govern

ROMA, 16 Feb. (Reuters/EP) -

El bloc de centre-dreta que lidera Silvio Berlusconi compta amb un clar avantatge de cara a les eleccions parlamentàries del proper 4 de març a Itàlia però és improbable que aconseguisca una majoria absoluta, segons els últims sondejos publicats aquest divendres, la qual cosa apunta a un possible punt mort polític al país.

En virtut de les normes electorals italianes, no poden publicar-se sondejos les dues setmanes prèvies als comicis. Els prop de 50 sondejos publicats des de desembre no han mostrat un gran canvi en la intenció de vot, encara que més d'un terç dels votants segueixen indecisos.

"Encara hi ha milions de votants indecisos i podria haver-hi esdeveniments inesperats, però les matemàtiques electorals i les tendències de vot apunten al fet que el resultat més probable d'aquesta elecció serà un punt mort", subratlla Roberto D'Alimonte, professor de ciències polítiques de la Universitat Luiss de Roma, en un article en 'Il Sole 24 Ori'.

Si cap partit o aliança ix victoriós, el president de la República, Sergio Mattarella, podria cercar la creació d'un govern tecnòcrata, intentar crear una coalició dels principals partits del centre-dreta i el centre-esquerra, o convocar noves eleccions.

Usant el nou sistema electoral aprovat l'any passat i que encara no s'ha provat, alguns càlculs suggereixen que el 40 per cent és la base per obtenir una majoria de treball, però els resultats individuals en circumscripcions individuals en les quals guanya el més votat són crucials, la qual cosa deixa la porta oberta a un possible triomf sorpresa del bloc de Berlusconi.

EL MOVIMENT 5 ESTRELLES, PRIMERA FORÇA

L'antisistema Moviment 5 Estrelles és el partit que més suports atreu, amb quatre dels sondejos publicats aquest divendres situant-li en prop del 30 per cent de la intenció de vot. No obstant això, això no els donaria opcions de formar govern pel seu compte.

L'aliança conservadora que integren Forza Italia de Berlusconi i els ultradretans de la Lliga Nord i Fratelli d'Italia (Germans d'Itàlia) sumarien entorn del 35 per cent.

El bloc de centre-esquerra liderat pel Partit Democràtic (PD) de Matteo Renzi, que va perdre alguns votants amb l'escissió de l'ala radical de la formació l'any passat, segueix de prop al Moviment 5 Estrelles, amb el 28 per cent.

No obstant això, l'elevat nombre d'indecisos complica el panorama. Ara com ara, els líders dels principals partits han descartat formar una gran coalició, a semblança de la que està prenent forma a Alemanya, conscients que obrir-se a aquesta possibilitat en aquests moments podria allunyar als seus partidaris més ferms.

En lloc d'això, alguns polítics, inclòs Berlusconi, han suggerit que l'actual Govern liderat pel PD i amb el primer ministre Paolo Gentiloni al capdavant hauria de seguir en el càrrec i portar a Itàlia a noves eleccions.

Un sondeig d'Ipsos pel 'Corriere della Sera' situa Gentiloni com el dirigent polític més popular, amb l'opinió favorable del 47 per cent dels italians. Li segueix Emma Bonino, del xicotet grup proeuropeu que concorre en aliança amb el PD.

Després de l'antiga comissària europea se situa el líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio, i després els tres líders del centre-dreta: Matteo Salvini (Lliga Nord), Berlusconi i Giorgia Meloni (Germans d'Itàlia), que estan pràcticament empatats. Per darrere hi ha Renzi i Pietro Grasso, líder del grup d'esquerra escindit Lliures i Iguals.

colaboracio