Els Vint-i-set aproven el mapa de risc covid-19 a la UE

Control sanitari a Dusseldorf (Alemanya).
Roberto Pfeil/dpa
Publicado: martes, 13 octubre 2020 18:21

BRUSSELLES, 13 Oct. (EUROPA PRESS) -

Els Vint-i-set han aprovat aquest dimarts la creació d'un mapa de colors per diferenciar tres nivells de risc de coronavirus a les regions de la Unió Europea i han demanat que no hi haja restriccions per viatjar per als que es troben a les zones de menys risc ('verd'); tot i que finalment no hi haur criteris comuns sobre la mobilitat en zones de risc mitj i alt ('taronja' i 'roig').

Els estats membres estan d'acord en qu no s'"haurien de restringir" els moviments des de o cap a zones verdes, per eviten fixar mesures específiques per a les altres dues categories, per les quals suggereixen "respectar les diferncies epidemiolgiques" entre totes dos a l'hora de prendre decisions.

També recomanen que no es prohibisca l'entrada de cap viatger procedent d'un altre estat membre i que, en el cas que un govern vullga imposar restriccions "a zones que no siguen verdes", opte per mesures com imposar quarantenes o fer tests de detecció a l'eixida o arribada del viatger.

Els ambaixadors de la UE van tancar l'acord divendres passat i el text l'han validat els ministres en un Consell d'Afers Generals, sense cap vot en contra per amb l'abstenció de cinc estats membres, entre els quals Luxemburg i ustria, que dubten dels criteris i l'eficcia del sistema consensuat.

El resultat és una recomanació, la qual cosa implica que el que s'ha acordat no és d'obligat compliment pels estats membres, i demana que les mesures que s'imposen per limitar la llibertat de moviment a cada país siguen "proporcionades i no discriminatries" i que es retiren quan la situació epidemiolgica ho permeta.

Tot i que Espanya va mostrar molts dubtes durant la negociació i demanava que es prioritzaren els tests abans que les quarantenes, finalment divendres es va sumar als pasos que van votar a favor del text, segons han informat a Europa Press fonts europees. Hongria, que fins la setmana passada rebutjava l'acord, aquest dimarts ha retirat la seua oposició.

Encara tenen dubtes i per aix s'han abstingut ustria, Bulgria, Xipre, Malta i Luxemburg, han confirmat altres fonts. En el cas d'ustria, dubta de si els llindars i criteris fixats són els adequats per avaluar la situació epidemiolgica.

Luxemburg, de la seua banda, veu insuficients aquests criteris i voldria que se'n valoraren d'altres com l'índex d'hospitalitzacions, de la mateixa manera que creu que haurien de tenir preferncia els tests a viatgers en comptes de les quarantenes i tem que el mapa "afavorisca els límits de la llibertat de moviment" en lloc de protegir-los, han explicat a fonts diplomtiques.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià