Escola: "Eliminar l'Oficina de Drets Lingüístics és governar solament per als valencians que parlen castellà"

Equip directiu d'Escola Valenciana
ESCOLA VALENCIANA
Publicado: jueves, 15 junio 2023 10:54

   L'entitat afirma que continuar "defenent a la ciutadania de qualsevol atac o vulneració als seus drets fonamentals"

   VALNCIA, 15 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Escola Valenciana considera que si el futur president de la Generalitat, Carlos Mazón, elimina l'Oficina de Drets Lingüístics "significa que solament governa per als valencians que parlen castell", al mateix temps que ha recalcat que l'entitat seguir "defenent a la ciutadania de qualsevol atac o vulneració als seus drets fonamentals i llibertat d'expressió".

   Així ho ha manifestat Escola en un comunicat difós després que aquest dimecres el candidat a la Presidncia de la Generalitat

   del PP avanara en una entrevista la seua intenció d'eliminar l'Oficina de Drets Lingüístics, a la qual es va referir com l'oficina de la "policia lingüística".

   Sobre este tema, l'entitat cívica assenyala que acabar amb aquest rgan "és, en primer lloc, una declaració d'intencions que no deixa lloc a dubtes: el nou govern considera que les persones valencianoparlants són ciutadans i ciutadanes de segona, ja que tres de quatre vulneracions lingüístiques es produeixen precisament a l'mbit de l'administració".

   "El senyor Mazón va dir la mateixa nit electoral que governaria per a tots els valencians. Si elimina aquesta oficina significa que solament governa pels valencians que parlen castell. Deixa una part de la ciutadania en una situació d'indefensió davant la llei i d'empara, al mateix temps, a les persones que vulneren la llei", recorden.

   Des d'Escola afigen que, ja que la llei vigent reconeix el dret de dirigir l'administració en qualsevol de les dos llengües oficials, "com a representants públics i del poder executiu hauria de complir amb el marc legal que estableix l'Estatut d'Autonomia, els drets fonamentals i els drets lingüístics".

   En qualsevol cas, Escola Valenciana apunta que disposa d'una Oficina de Drets Lingüístics des d'abans d'abans de la creació de la de la Generalitat i assevera que continuar atenent les vulneracions lingüístiques i denunciant-les.

   "Nosaltres hem estat i seguirem estant al costat de la gent lluitant per la igualtat de drets. Quan parlem d'educació parlem d'aprenentatge i d'oportunitats. Negar l'aprenentatge del valenci no solament és perjudicial per als coneixements de l'alumnat. És negar-los una oportunitat, no solament d'aprendre una segona llengua, sinó de facilitar l'aprenentatge d'unes altres, ja que est demostrat que una persona bilingüe té més facilitat per a aprendre més idiomes. És també negar-los oportunitats a nivell social, cultural i laboral. Tindre més valenci en l'escola és tindre més riquesa", argumenten.

"EN LES TAULES DE NEGOCIACIÓ I EN EL CARRER"

   "El nostre moviment --prossegueixen--va nixer per a portar el valenci a l'escola i per a augmentar les hores lectives en valenci progressivament. Així ho aconseguim i en aquesta línia continuarem treballant en les taules de negociació, amb les universitats, en les aules i en els carrers".

   I conclouen: "Hem de posar mfasi en la paraula igualtat. La democrcia, precisament dona un marc legal basat en els drets igualitaris de la ciutadania. Ara parlen de la igualtat lingüística. Qual ser la prxima desigualtat que voldran defendre? En Escola Valenciana defenem la igualtat lingüística, la igualtat de gnere i la igualtat d'oportunitats. Defendrem la ciutadania valenciana de qualsevol atac o vulneració als drets fonamentals i la llibertat individual".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià