Espanya enviarà l'hospital de campanya START d'AECID a Turquia i activarà convenis amb ONG a Síria

Archivo - Arxiu - Personal sanitari de l'equip START a Moçambic a l'abril de 2019
AECID/MIGUEL LIZANA - Archivo
Publicado: martes, 7 febrero 2023 18:19

   El seu desplegament es produirà en breu i el Govern també contribuirà amb 1 milió d'euros a la resposta de la FICR

   MADRID, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El Govern espanyol enviarà a Turquia l'hospital de campanya del START, l'equip d'emergències de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i es disposa a activar convenis amb ONG a Síria per a ajudar les víctimes de l'onada de terratrèmols que han sacsejat la regió i deixat ja més de 5.000 morts.

   Així ho ha anunciat en Twitter el ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares. "Espanya mobilitzarà el START, hospital de campanya d'AECID per a atenció a ferits del terratrèmol a Turquia", ha indicat, precisant que en el desplegament "participaran professionals del sistema nacional de salut".

   Així mateix, ha dit Albares, el Govern es disposa a contribuir a l'esforç que està duent a terme la Federació Internacional de la Creu Roja (FICR), que ja ha agraït el compromís de suport a la seua resposta als terratrèmols, i a activar "convenis d'emergència amb ONG a Síria".

   En declaracions posteriors des d'Angola, on acompanya als Reis en el seu viatge d'Estat, el ministre d'Exteriors ha indicat que està en contacte amb el seu homòleg turc, Mevlut Cavusoglu, i li ha traslladat que la "solidaritat espanyola" està a la disposició de Turquia.

   Segons ha explicat AECID en un comunicat, les autoritats turques han acceptat aquest dimarts l'enviament de l'hospital de campanya de l'Equip Tècnic Español d'Ajuda i Resposta en Emergències (START, per les seues sigles en anglés) en el marc del Mecanisme Europeu de Protecció Civil, que està coordinant l'ajuda internacional dels estats membres de la UE.

EQUIP START

   Davant aquesta circumstància, ja han començat els preparatius per al desplegament del START i l'equip partirà cap a una localització encara per definir en els pròxims dies. Està conformat per un equip sanitari de primer nivell de professionals pertanyents al sistema públic de salut, llest per a desplegar-se, en un màxim de 72 hores, en qualsevol racó del món on es produïsca una emergència humanitària.

   El START compta amb un hospital de campanya de nivell 2 classificat per l'OMS el 31 de maig de 2018 (EMT 2) i verificat pel Mecanisme Europeu de Protecció Civil de la Comissió Europea al gener de 2019, la qual cosa li capacita per a realitzar intervencions quirúrgiques.

   Aquest hospital serà atès per més de 70 persones entre professionals sanitaris, logistes i personal de l'Oficina d'Acció Humanitària de l'AECID, que lidera i coordina les missions de l'equip, i compta amb un quiròfan i capacitat d'hospitalització per a 20 persones.

   L'Oficina d'Acció Humanitària de l'AECID es manté en contacte, des dels primers moments de l'emergència amb la Direcció general de Protecció Civil i Operacions d'Ajuda Humanitària Europees (ECHO), l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA), la Iniciativa EMT (Equips Mèdics d'Emergència) de l'OMS i amb l'Ambaixada d'Espanya a Turquia per a mantindre's al tant de les necessitats de la població més afectada per aquest terratrèmol.

   Així mateix, AECID ha organitzat aquest mateix dimarts una primera reunió amb comunitats autònomes i ONG humanitàries espanyoles per a coordinar la resposta humanitària al terratrèmol que ha deixat ja més de 5.000 víctimes mortals en els dos països, així com milers de ferits i centenars d'edificis destruïts.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià