Publicado 20/10/2020 14:13CET

Espanya rebrà 31 milions de dosis de la vacuna de Covid-19 d'AstraZeneca entre el desembre i el juny del 2021

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareix en roda de premsa en Moncloa per a informar de l'evolució de la pandèmia, a Madrid (Espanya), a 13 d'octubre de 2020.
EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press

MADRID, 20 Oct. (EUROPA PRESS) -

Espanya va a rebre més de 31 milions de dosis de la vacuna contra el Covid-19 de la companyia AstraZeneca entre els mesos de desembre i juny del 2021, segons ha informat aquest dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

El passat 27 d'agost la Comissió Europea va firmar amb AstraZeneca, en nom dels països participants, un acord amb obligació de compra que suposa l'adquisició per a Europa de 300 milions de dosis. Ara, el Consell de Ministres ha autoritzat que Espanya complisca la decisió d'Europa en matèria de contractes de compra anticipada de vacunes.

Així, a través d'aquest contracte, Espanya va a rebre 31.555.469 dosis, de les quals al desembre es rebran 3.155.547. El preu mitjà de la vacuna és de 2,90 euros per dosi, dels quals 1,12 euros seran abonats a càrrec del Fons ESI, el fons de suport d'emergències de la Comissió Europea, i la resta a càrrec dels estats membres.

Ara bé, aquesta vacuna requereix dos dosis per immunització, per la qual cosa el nombre d'immunitzacions és la mitat de les dosis i el cost total per immunització és de 5,80 euros, dels quals 3,56 euros li correspondran a cada estat membre.

"Pot haver-hi un increment del cost del 20 per cent, sempre que siga justificat i prèvia auditoria de les autoritats sanitàries europees", ha afegit Illa, per a informar que Espanya va a realitzar un desemborsament d'una mica més de 56 milions d'euros i, si es produïra l'increment del 20 per cent, el preu màxim se situaria en els 76 milions.

No obstant açò, el ministre de Sanitat ha postil·lat que si la vacuna no superara els assajos clínics, la part que correspon pagar als estats membres no seria abonada a la companyia farmacèutica.

Actualment, la vacuna està sent sotmesa a anàlisis clíniques en fase 3, dos al Regne Unit, un al Brasil i un a Sud-àfrica, i està en un procés de 'revisió oberta' per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglés).

"Si supera els filtres, si tenim garanties científiques per part dels tècnics que és una vacuna segura i eficaç, i si no hi ha retards en les xifres que figuren en el contracte, al desembre començaríem a rebre les primeres dosis", ha argumentat Illa, per a resoldre assegurant que "no se'n va a subministrar cap vacuna que no supere els requisits de seguretat i eficàcia que ha d'acreditar l'EMA i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris".

colaboracio

Lo más leído

 1. 1

  Las naves Voyager detectan nueva física única del medio interestelar

 2. 2

  Abascal comunica al Congreso un préstamo de 736.000 euros para comprar su nueva casa

 3. 3

  La juez deja en libertad al bailarín Rafael Amargo y los otros tres detenidos

 4. 4

  El Congreso aprueba por amplia mayoría los presupuestos del Gobierno de Sánchez e Iglesias

 5. 5

  Profesores catalanes avisan por carta al PSOE: "No es que el castellano vaya a desaparecer, es que es ya residual"