La Fiscalia demana més pena per a Urdangarín i Torres per haver sigut el "motor" del delicte comès en Nóos

Publicado 21/3/2018 11:50:15CET

Defèn que es van firmar "contractes falsos" que van comportar despeses que "en res" es van justificar

MADRID, 21 Mar. (EUROPA PRESS) -

La fiscal de Tribunal Suprem Ángeles Garrido ha defès aquest dimecres un increment de les penes imposades per l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca per al marit de la Infanta Cristina, Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres per considerar-los "motor de tota la seqüència" dels delictes comesos mitjançant l'Institut Nóos. Per al primer ha sol·licitat que s'incremente la condemna inicial de 6 anys i 3 mesos de presó fins als 10 anys.

En una intervenció de caràcter molt tècnic la representant del Ministeri Públic ha defès en la vista pública celebrada en l'alt tribunal l'aplicació de tipus agreujats a les penes inicialment imposades per a tots dos i per a l'expresident balear Jaume Matas pels delictes de malversació de cabals públics, en tractar-se d'un "delicte bilateral" en el qual és necessari el concurs de totes les parts.

"En l'administració pública no pot fer-se tot el que un vullga, no regeix el principi d'autonomia de la voluntat", ha assenyalat la fiscal per a justificar la comissió també dels delictes de prevaricació.

Urdangarin va ser condemnat a sis anys i tres mesos de presó, set anys i un mes d'inhabilitació especial i multa de 512.533,68 euros per un delicte continuat de prevaricació en concurs amb un de falsedat en document públic i de malversació (dos anys i huit mesos de presó), un de frau a l'Administració pública (set mesos), un de tràfic d'influències (un any) i dos delictes contra la Hisenda Pública (un any cadascun) i a responsabilitat civil.

La pena imposada va ser no obstant açò bastant inferior als 19 anys de presó que demanava per a ell inicialment Fiscalia, ja que el tribunal de Palma li va absoldre dels delictes de blanqueig de capitals i estafa i de diversos delictes de falsedat en documents, tràfic d'influències, prevaricació, malversació i frau en relació amb activitats a Balears, la Comunitat Valenciana i Madrid i va tindre en compte circumstàncies atenuants de reparació del dany.

RECÀLCUL DEL DANY ECONÒMIC

Tant la Fiscalia com la representant de l'Advocacia de l'Estat han sol·licitat al Suprem un nou càlcul del dany patrimonial produït pels condemnats, i que per a açò s'aplique la jurisprudència de la Sala fixada d'acord amb la sentència dictada en 1992 en el cas de la 'colza'.

En el recurs presentat davant el Suprem Urdangarin també rebutja la quantificació de les quantitats presumptament sostretes que fa la Fiscalia però, al contrari que fa la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, la seua defensa rebutja que tant ell com el seu exsoci Diego Torres incompliren les exigències legals que s'incloïen en els contractes que van firmar amb l'Institut Balear de Turisme per a la celebració d'Illes Balears Forum en 2005 i 2006, pels quals van cobrar uns 2 milions d'euros.

Respecte dels fets comesos per Urdangarín i el seu soci a la Comunitat Valenciana, que no van ser presos en consideració per l'Audiència de Palma, la Fiscalia demana que també es consideren per a les condemnes, ja que són "cronològicament paral·lels" i amb idèntic desenvolupament als fòrums esportius organitzats en Balears per Nóos, una organització que suposadament va nàixer per a impulsar l'esport en les illes i no tenia ànim de lucre.

Molt al contrari, en totes les seues operacions va existir una "omissió absoluta d'un procediment administratiu" que haguera situat la seua actuació en igualtat de condicions al d'altres organitzacions en el mercat segons la fiscal, que ha afegit que la conclusió és que es van fer "tres contractes falsos" les despeses dels quals no es van justificar "en res".

Els magistrats Manuel Marchena, Miguel Colmenero, Andrés Martínez Arrieta, Antonio del Moral i Juan Ramón Berdugo firmaran la sentència de cassació que podria revisar la dictada el 17 de febrer de 2017 per l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca.

Aquesta resolució que va rebaixar notablement les penes que demanava Fiscalia als principals acusats en aquest procediment, que es va originar com a peça separada del cas Palma Arena per les activitats delictives que va realitzar l'exduc amb el seu exsoci Diego Torres mitjançant l'institut Nóos, que se suposava realitzava la seua tasca sense ànim de lucre.

colaboracio

En valencià

C. Valenciana