Gómez xifra en un 25% les dones que el Botànic va deixar fora de programa de cribratge de cánce de mama

El conseller de sanitat, Marciano Gómez, compareix a Les Corts
JOSÉ CUELLAR/CORTS VALENCIANES
Publicado: lunes, 29 abril 2024 18:07

   Anuncia 10 nous mamògrafs i que les UPCM dependran dels departaments i l'oposició li acusa de "falsejar" dades

   VALÈNCIA, 29 Abr. (EURPA PRESS) -

   La Inspecció de la Generalitat ha detectat que en l'últim programa del govern del Botànic, durant el període 2022 i 2023, no es va convidar a participar en el programa de cribratge de càncer de mama al 24,57 per cent de les dones a les quals corresponia per rang d'edat amb una cobertura de participació que "només" va aconseguir al 54,81% de la població elegible i un temps mitjà a citar a la pacient per a començar el tractament després de ser diagnosticada un 40% superior al recomanat.

   Així, ho ha assenyalat aquest dilluns el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en la seua compareixença a Les Corts per a explicar la situació del programa de detecció precoç de càncer de mama, en la qual ha recalcat que es tracta d'un tema "molt, molt greu" perquè els tres informes realitzats pels serveis d'Inspecció de la Generalitat, que va encarregar el passat 20 de febrer, han "confirmat irregularitats".

   Gómez ha advertit de "no hi haurà solucions despús-demà perquè conforme està la situació deficitària en alguns aspectes va a costar molt treballe canalitzar-los" malgrat les vuit mesures engegades, entre elles una inversió de 3 milions per a l'adquisició de 10 nous mamógrafos i l'anunci que les Unitats de Prevenció de Càncer de Mama (UPCM) passaran a dependre dels departaments de salut a través dels serveis de radiodiagnóstico dels hospitals.

   En aquest sentit, ha assenyalat que compareix ara quant ha tingut "les dades explícites i taxatives" que havia sol·licitat que revelen que durant els anys 2022 i 2023 el Botànic "va deixar a 167.083 dones sense convidar a aquest programa, la qual cosa suposa una de cada quatre dones". En concret, els serveis d'Inspecció ha conclòs que en aquest període s'hauria d'haver citat a 846.958 dones, però només van ser convidades 679.875 dones.

   A altre, "tampoc es va complir" amb l'objectiu que un mínim del 85% de les dones convidades acceptara participar ja que només es va aconseguir una cobertura del 54,81% --464.195 dones-- bé per decisió pròpia de no realitzar-se la mamografia o per fallades del sistema, la qual cosa "reflecteix clarament que aquest programa no funcionava correctament". "Mentre jo estiga posaré tota la meua voluntat perquè tota la població diana siga convidada, no és una qüestió de nombre, sinó de responsabilitat per a poder tractar a temps un càncer", ha recalcat.

   Així mateix, respecte al programa de seguiment --se sol·licita una mamografia cada dos anys-- revela que "una dona que al llarg de la seua vida hauria de participar en 10 rondes amb aquest sistema podria perdre fins a 4 rondes o més pels retards acumulats, la qual cosa és intolerable".

   Les "deficiències" també abasten al temps mitjà d'accés a un tractament en cas de diagnòstic que per a ser "òptim" ha d'oscil·lar entre les 6 i 8 setmanes quan entre 2022 i 2023 va ser més d'un mes del termini recomanat, en concret 12,85 setmanes. "És vergonyós i impropi d'aquest programa", ha recriminat.

   Gómez ha tornat a insistir que l'origen d'aquests problemes és "diàfan": "una absoluta discordança orgànica i funcional" per "les discrepància" existents entre Compromís i el PSPV en les seues àrees de gestió. Així, ha apuntat al fet que hi havia "un greu dèficit d'inversió en manteniment i renovació de mamògrafs obsolets; i un alarmant dèficit de personal el que, unit a la inexistent reorganització del programa per a cobrir les necessitats obligava al fet que més del 60% de les lectures es feren en jornada complementària".

   A més, s'ha referit a "greus deficiències del sistema d'informació del programa i a l'absència d'integració del mateix amb els sistemes assistencials, la qual cosa provocava retards "inacceptables" en la derivació dels casos sospitosos a hospitals, que en moltes ocasions arribava a realitzar-se en paper i a través de valisa".

   El resultat és que "lluny de convidar a participar en el programa a totes les dones que deurien, s'ajustava l'oferta a la demanda, és a dir, assenyalava a aquelles que se'ls podia fer i no a les quals se'ls havia de fer", ha assenyalat Gómez, que ha demanat al PSPV i Compormís "decència per a demanar pedó i col·laboració".

   De la mateixa manera, ha lamentat que no convocaren a la Comissió Assessora del Programa de Prevenció de Càncer de Mama de forma extraoridnaria. "Poc interès sent generós, desídia sent rigorós", ha enlletgit el conseller, que ha informat que es va reactivar aquesta comissió el 13 de febrer del 2024 per a "prendre mesures immediates".

NOU MODEL DE GESTIÓ

   Així, per a resoldre aquestes deficiències detectades ha anunciat un pla de xoc "limitat en el temps posant fins que es desembosse aquesta situació perquè la idea és que absolutament tots els programes de screening de càncer de mama es realitzen en la sanitat pública".

   Així mateix, ha anunciat 3 milions per a adquirir 10 nous mamógrafos i es replanterán les plantilles necessàries i ja s'han iniciat els tràmits perquè les Unitats de Prevenció de Càncer de Mama passen a dependre orgànica i funcionalment dels departaments de salut.

   De la mateixa manera, s'introduirà la intel·ligència artificial perquè col·labore en el diagnòstic i agilite els temps del procés. Així, està previst que durant l'estiu s'implanten quatre projectes pilots a la Comunitat Valenciana: dos a València, en els hospitals Clínic i La Fe; un a Alacant, a l'hospital Doctor Balmis i un a Castelló, a l'hospital General.

   També es millorarà la interoperabilitat dels sistemes informàtics, de manera que les unitats de prevenció puguen accedir a la informació clínica de les pacients, igual que des d'altres unitats assistencials es puga accedir als resultats registrats per les unitats preventives. "Això no pot ser un debat polític partidista", ha recalcat.

"BALL DE XIFRES"

   Per contra, des de l'oposició han acusat a Gómez de donar "dades falses" en un "ball de xifres per a ocultar la seua negasta gestió". Així, el portaveu de Compromís a Sanitat Carles Esteve ha assenyalat que són "mentida" les dades donades pel conseller perquè "tots els anys, menys el de pandèmia, se superen les 320.000 dones convidades" i és "fals" que hi haguera 150.000 dones esperant quatre anys per a fer-se una mamografia.

   "Només vol taacar al govern anterior i tapar la seua mala gestió perquè per primera vegada ha parat aquest programa en un departament", ha recriminat Esteve, que li ha enlletgit a més els diners i temps invertit "en unes dades que ja tenia perquè la diferència amb la memoría de gestió és del 0,01%".

   Així mateix, des del PSPV Rafa Simó ha recordat que Fiscalia ha arxivat diligències perquè "va dir que d'irregularitats gens", ha apuntat que "amb el ball de xifres només vol confondre" ha advetido que "seria un escàndol acabar amb els autoconciertos perquè els mateixos professionals que estan llegint en la pública els resultats de les mamografies les acaben llegint en la privada mitjançant aquestes externalitzacions".

   Per la seua banda, des de Vox Ana Vega ha al·ludit a "negligència" del Botànic i ha exigit "responsabilitats polítiques i, si les hi haguera, judicialment". "És una autèntica vergonya que el govern més feminista de la història és el que més dones ha deixat fora d'aquest programa", ha assenyalat Vega, que ha replicat a l'oposició que "no pot atribuir-li-ho tot al triangle de les bermudes que van crear en aquest moment, que era Franco-Putin-COVID".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià