El Govern aprova el repartiment de més de 1.200 milions d'euros a les CCAA per a l'impuls de la FP

La ministra i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres del passat 13 de maig de 2022
Alberto Ortega - Europa Press
Publicado: martes, 17 mayo 2022 14:38

   Els fons inclouen una inversió de 103,9 milions d'euros per a la creació de 55.408 noves places de FP en el curs 2022-2023

   MADRID, 17 May. (EUROPA PRESS) -

   El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri d'Educació i FP, ha aprovat aquest dimarts la distribució a les comunitats autnomes de 1.238 milions d'euros destinats a l'impuls de la Formació Professional (FP). La quantitat aprovada aquest dimarts supera en 92 milions la destinada en l'exercici anterior per a aquestes accions i servir per a donar continutat a les ja iniciades en 2020 a aquest efecte.

   La ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha subratllat, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, la importncia que té la FP per a l'Executiu, sent una "prioritat en l'mbit educatiu", compromís que ha originat, segons ha dit, "canvis socials".

   "Hui, més d'un milió d'estudiants cursen FP a Espanya, un augment del 20% des que Sánchez és president del Govern", ha destacat, per a recalcar també que, en l'actualitat, els Cicles de FP de Grau Mitj tenen una empleabilitat del 80% i en alguns casos aconsegueixen fins al 100%.

   Així, ha recordat que el Govern va a destinar mes de 5.000 milions a la FP, als quals cal afegir els 2.000 milions arreplegats en el Pla de Modernització de la FP de 2020, la qual cosa far un total de 7.700 milions d'inversió.

   De la inversió aprovada hui, 393 milions es dedicaran a accions del Pla de Modernització de la Formació Professional i 846,5 milions a la formació de treballadors empleats i aturats.

   Els 393 milions, corresponents a l'exercici 2022, formen part de la inversió total de 2.075,4 milions d'euros que el Pla de Recuperació, Transformació i Resilincia del Govern d'Espanya destina a la modernització del sistema de Formació Professional fins el 2023 (Component 20).

   Entre les actuacions més importants destaca l'impuls al nou model d'avaluació i acreditació permanent de competncies professionals, per al qual es destinen 179,6 milions d'euros. El Ministeri pretén arribar a 750.000 treballadors enguany i acreditar les competncies de tres milions de persones fins el 2023.

   La distribució entre les comunitats autnomes es dur a terme a través d'un Programa de Cooperació Territorial Extraordinari, d'acord a diversos criteris relacionats amb la població activa, la dispersió geogrfica, el nombre d'empreses o el perfil demogrfic, entre altres. Aquests fons seran sotmesos a aprovació definitiva en la prxima Conferncia Sectorial d'Educació.

   Segons l'EPA, més de deu milions de persones, el 46% de la població activa, manca d'acreditació professional, tot i exercir la seua activitat laboral diriament, la qual cosa dificulta el seu accés a millors ocupacions i condicions laborals, així com la seua incorporació a la formació. En deu anys, unes 300.000 persones han pogut acreditar les seues competncies seguint el procediment antic.

MÉS DE 88.000 NOVES PLACES DE FP

   Els fons aprovats aquest dimarts inclouen una inversió de 103,9 milions d'euros per a la creació de 55.408 noves places de FP en el curs 2022-2023, que se sumaran a les que cada comunitat autnoma genere amb els seus propis fons.

   A més, l'acord arreplega fons destinats a la conversió de cicles de grau mitj, grau superior i cursos d'especialització en bilingües. Per al present exercici econmic, preveu la creació de més de 33.000 places bilingües, amb una inversió de 89,1 milions d'euros.

   El Govern ha finanat en els dos últims cursos prop de 130.000 noves places de Formació Professional. Amb les aprovades hui, el Ministeri superar abans del previst l'objectiu fixat en 2020 de crear 200.000 places en quatre anys, segons destaca el propi Ministeri.

   Un altre dels eixos d'actuació del Pla de Modernització és la conversió d'aules en espais de tecnologia aplicada. Enguany, es destinaran 13,7 milions d'euros per a la creació de fins el 206, que se sumaran a les 433 ja creades.

   El Departament que dirigeix la ministra Pilar Alegria també assigna altres 6,6 milions d'euros a la creació de 1.327 aules d'emprenedoria que s'uniran a les 953 ja promogudes en els últims dos anys, potenciant així els recursos perqu els estudiants desenvolupen els seus propis projectes empresarials facilitant-los els mitjans i una orientació professional que els ajude a aconseguir els seus objectius.

FORMACIÓ DE TREBALLADORS

   Així mateix, el Govern ha aprovat, a proposta del Ministeri d'Educació i FP, la distribució de 846 milions a les comunitats autnomes per a la Formació Professional dirigida a treballadors, empleats i aturats. Aquesta xifra summa 163 milions més (un 24%) que en el mateix període de l'any anterior.

   Aquests fons, procedents dels pressupostos anuals del Ministeri, aniran dirigits formació en certificats de professionalitat vinculada al Catleg Nacional de les Qualificacions Professionals, seguint les necessitats formatives del mercat laboral.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià