El Govern rebaixarà la majoria del CGPJ per a triar magistrats del TC i així desbloquejar la seua renovació

El portaveu del PSOE en el Congrés, Patxi López, i el president del grup parlamentari d'Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens
Gustavo Valiente - Europa Press
Publicado: viernes, 9 diciembre 2022 11:15

   Els vocals de l'òrgan de govern dels jutges que insistisquen en el bloqueig incorreran en responsabilitats penals

   MADRID, 9 Dic. (EUROPA PRESS) -

   El PSOE i Unides Podem han aprofitat la seua proposició de llei de supressió del delicte de sedició per a presentar dos esmenes destinades a forçar el desbloqueig de la renovació del Tribunal Constitucional i concretament els dos llocs que competeixen al Consell General del Poder Judicial (CGPJ): d'una banda, es rebaixaran les majories en el Consell per a nomenar magistrats i, d'altra banda, s'imputaran responsabilitats penals als vocals que impedisquen els nomenaments.

   Una de les esmenes implica reformar la Llei Orgànica 6/1985 del Poder Judicial per a canviar la majoria de tres cinquens que ha de sumar el CGPJ en l'elecció dels dos magistrats al Constitucional que li corresponen, de manera que ara bastarà amb majoria simple en el Consell.

   A més, s'estableixen terminis d'obligat compliment per a forçar al CGPJ a complir el seu mandat de designar dos magistrats del TC. Així, un nou redactat de l'article 599.1.1ª de la llei del Poder Judicial posarà un topall de cinc dies hàbils: primer, els vocals del Consell tindran dos dies per a proposar la Presidència candidats a magistrat, amb un màxim d'un per cap, i després la Presidència disposarà de tres dies hàbils per a "convocar un Ple extraordinari per a procedir a l'elecció dels dos magistrats".

   En el ple les candidatures se sotmetran a votació dels vocals presents, sense obligació d'un quòrum mínim i una votació única que no tindrà caràcter secret. Així, cada vocal podrà votar a un sol candidat, resultant triats els dos magistrats que hagen obtingut un major nombre de vots, i no tres cinquens dels emesos, com ocorria fins ara.

   Tant el socialista Patxi López com el president del grup d'Unides Podem, Jaume Asens, confien que aquests canvis permeten desbloquejar aquests nomenaments que el CGPJ havia d'haver resolt al setembre.

   A més, per a assegurar la renovació, s'ha afegit una clàusula que indica que, en cas que els vocals o el president del CGPJ insistisquen en el bloqueig, s'incorrerà en responsabilitats "de tot orde, inclosa la penal".

   La segona esmena modificarà la Llei Orgànica 2/1979 del Constitucional de manera que, si passats els 9 anys i 3 mesos de mandat dels magistrats proposats pel CGPJ i pel Govern, "un d'aquests dos òrgans no haguera realitzat la seua proposta", es procedirà "a la renovació dels magistrats designats per l'òrgan que haja complit amb el seu deure constitucional". D'aquesta manera, PSOE i Podem acaben amb la unitat del terç del TC que correspon nomenar al Govern i al CGPJ, dos magistrats per part de cada institució.

   Igualment, s'elimina la necessitat de verificació per part del Tribunal Constitucional dels nous magistrats. Segons un nou apartat a l'article 19 de la llei del Constitucional, seran les institucions proponents (el Congrés, el Senat, el CGPJ i el Govern) les que estiguen obligades a comprovar que els magistrats triats compleixen amb els requisits. Al mateix temps, s'inclou una nova causa de cessament, segons l'esmena, "per no complir amb els requisits previstos en l'article 159.2 de la Constitució".

   Amb aquests canvis, el Govern sorteja tots els esculls per a poder nomenar als seus dos candidats al TC, l'exministre Juan Carlos Campo i l'ex assessora de Moncloa Laura Díez, sense esperar al fet que el CGPJ complisca la seua part.

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià