Identifiquen els biomarcadors de la saliva més eficaços per a la detecció precoç del càncer oral, de cap i coll

Investigació del CEU sobre biomarcadors de saliva
CEU-UCH
Publicado: miércoles, 14 noviembre 2018 12:37

VALÈNCIA, 14 Nov. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Oral Microbiology Research Group de la Universitat CEU Cardenal Herrera han indentificat els biomarcadors de la saliva més eficaços per a la detecció precoç del càncer oral, de cap i coll, segons ha informat la institució l'acadèmica en un comunicat.

L'estudi, els resultats del qual han sigut publicats en el 'Journal of Oral Pathology and Medicine', revista científica oficial de la International Association of Oral Pathologists, ha comparat 17 assajos clínics internacionals realitzats des de l'any 2000 sobre biomarcadors de càncer en saliva.

El càncer oral és l'origen més freqüent d'altres tumors al cap i coll i és creixent entre la població jove, a causa del consum de tabac i alcohol. Més del 90 per cent dels tumors malignes al cap i coll tenen el seu origen en carcinomes de cèl·lules escamosas que s'originen en zones superficials de la cavitat oral.

La seua detecció, a través de biomarcadors en la saliva, pot contribuir al seu tractament precoç, abans de la seua transformació en tumors.

Els investigadors de la Universitat CEU Cardenal Herrera han realitzat una revisió sistemàtica i una metaanalisis d'aquells marcadors en saliva que presenten "major eficàcia" per a la detecció primerenca de càncer oral en diferents assajos clínics.

TRES TIPUS DE BIOMARCADORS

L'equip investigador liderat per la doctora Verónica Veses ha realitzat una revisió sistemàtica i una metaanàlisi dels assajos clínics que fins ara han avaluat l'eficàcia dels tres tipus de biomarcadors de la saliva "més prometedors" per a la detecció d'aquest tipus de càncer oral.

Aquests marcadors de la saliva són dos tipus de citocines, proteïnes involucrades en la proliferació i diferenciació cel·lular; dos marcadors presents en l'àcid ribonucleic que transfereix el codi genètic, l'ARN missatger o mRNA; i dos més en el microRNA (miRNA) de la saliva.

Els dos biomarcadors del mRNA han resultat els més eficaços per a la detecció precoç del carcinoma oral de cèl·lules escamosas i del càncer de coll i cap, en comparar els resultats obtinguts en els 17 assajos clínics revisats.

Els assajos van ser seleccionats com a pertinents per a l'estudi entre els publicats des de l'any 2000 en la base de dades internacional Medline i en el registre internacional d'assajos clínics: el Central Register of Controlled Trials.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià