Incliva aconsegueix finançament extraordinari per a kits de baix cost i detecció ràpida de la Covid-19

INCLIVA DETECCIÓ RPIDA COVID-19 FINANAT PER L'INSTITUT DE SALUT CARLOS III
INCLIVA
Publicado: jueves, 9 abril 2020 10:38

VALNCIA, 9 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'Institut d'Investigació Sanitria Incliva, de l'Hospital Clínic de Valncia, ha obtingut finanament de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) per al projecte 'Detecció i caracterització rpida de Covid-19 i del pacient', que pretén desenvolupar kits modulars de baix cost i que puguen treballar a partir de mostres de diferent origen.

La iniciativa té com a investigador principal el doctor Felipe Javier Chaves, director de la Unitat de Genmica i Diabetis d'Incliva, en collaboració amb el Servici de Microbiologia i Parasitologia de l'Hospital Clínic de Valncia, amb la direcció del doctor David Navarro. El finanament de l'Institut de Salut Carlos III per al seu desenvolupament ascendeix a 175.000 euros, detallen els responsables del treball en un comunicat.

El projecte ha sigut presentat en el marc de la convocatria de l'ISCIII de Sollicitud urgent d'expressions d'interés per al finanament extraordinari de projectes d'investigació sobre SARS-COV-2 i la malaltia Covid-19, dirigida a impulsar propostes "que permeten una implementació i engegada immediata en el Sistema Nacional de Salut, amb resultats concrets, primerencs i aplicables a la situació actual" d'urgncia generada per l'impacte d'aquesta pandmia.

L'estudi s'emmarca dins de l'mbit d'actuació dirigit a 'Tcniques de diagnstic virolgic rpid de la Covid-19, escalables industrialment i aplicables a l'assistncia sanitria, amb orientació prioritria cap al diagnstic dels estadis precoos de la infecció en humans i que permeten predir gravetat amb finalitats d'estratificació assistencial'.

Se centra a detectar la infecció de forma rpida i a obtindre informació sobre la seqüncia del virus per a determinar la seua virulncia. A més, analitzar els factors gentics del pacient que modulen l'efecte de la infecció. Amb aquestes dades es podr determinar el risc de cada pacient i l'evolució de la malaltia.

15-30 MINUTS

Per a a, es desenvoluparen kits modulars de baix cost i que puguen treballar a partir de mostres de diferent origen. El procediment ser "molt senzill i de mínima manipulació" tant per al processament de la mostra com per a l'anlisi de resultats. Els kits permetran determinar la presncia del virus en uns 15-30 minuts i els aspectes gentics del virus i del pacient, en 3-4 hores.

Els kits es basaran en amplificació isoterma i mitjanant PCR rpida de les regions d'interés i la seua detecció rpida. En un segon mdul, a partir d'aquests amplificats i aquells d'interés en relació al pacient, es generaran llibreries per a ser seqüenciades mitjanant sistemes NGS (Seqüenciació de nova generació de tercera generació) de Nanopore. D'aquesta manera, a través d'un informe sobre la base de les dades disponibles i incloent altres variables clíniques d'interés, es podr conéixer el cep del virus i les variables del pacient que són rellevants en la malaltia.

L'impacte ser molt elevat en disposar en poc de temps (1-2 mesos) de tests que permetran detectar la presncia del virus en molt xicotetes quantitats (1-10 cpies del virus en la mostra), la presncia d'infecció en les persones exposades, la capacitat infectiva i com podria cursar la infecció sobre la base del cep al qual s'haja exposat i a les seues prpies característiques gentiques. Tot a permetria una rpida actuació i la identificació d'aquells pacients que estan infectats i d'aquells que poden desenvolupar la malaltia amb més complicacions.

El projecte, que es desenvolupar al llarg de dotze mesos, contempla diverses activitats: determinació de les seqüncies d'interés necessries per a l'amplificació; desenvolupament de sistemes d'amplificació; desenvolupament de sistemes mitjanant PCR rpida i convencional; desenvolupament de sistemes d'amplificació isoterms; desenvolupament d'un programari d'anlisi de les dades d'NGS; i validació dels diferents kits al complet, els seus mduls i el programari desenvolupat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià