La Institució Alfons el Magnànim edita la correspondència de l'il·lustrat valencià Josep Climent i Avinent

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació acaba de publicar 'Josep Climent i Avinent: epistolari'
MAGNÀNIM
Publicado: miércoles, 22 marzo 2023 10:21

   VALÈNCIA, 22 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació acaba de publicar 'Josep Climent i Avinent: epistolari', que arreplega la correspondència de l'il·lustrat valencià encara poc conegut fora dels cercles dels investigadors especialitzats.

   L'obra --el número 75 de la col·lecció Arxius i documents-- ha sigut coordinada per Marc-Antoni Granell i Cueva i quatre historiadors, amb pròleg del recentment mort historiador Antonio Mestre Sanchis. El disseny de la coberta és de Manuel Serra, i el disseny de la col·lecció de Fèlix Bella.

   Josep Climent i Avinent (Castelló de la Plana, 1706-1781) va ser catedràtic de Filosofia Tomista i claustral de l'Estudi General (la Universitat de València actual), alhora que canonge de la Seu Valentina i la biblioteca, la qual era la millor nodrida i actualitzada de la ciutat de València.

   Climent rebia edicions de llibres que no es trobaven en cap altre lloc gràcies al treball realitzat pel també il·lustrat valencià Antoni Mayans, antic bibliotecari real. També va ser bisbe de Barcelona i de Màlaga, a pesar que va acabar renunciant en tots dos casos.

"CORRESPONSALS" IL·LUSTRES

   En el seu Epistolari es publiquen un gran nombre de cartes, escrites per ell o dirigides a ell, d'entre una llarga nòmina de "corresponsals", alguns tan il·lustres com el Rei Carlos III i el seu ministre de Justícia Manuel de Roda o el Papa Clement XIV, i altres interlocutors singulars, entre les quals destaca la comtessa de Montijo, Mª Francisca de Sales Portocarrero.

   "Endinsar-se en aquella interessantíssima correspondència ajudarà a aprofundir en l'anàlisi d'un personatge extraordinari i dels seus interlocutors en un context històric important com va ser la Il·lustració", subratllen des de l'organisme cultural.

   Marc-Antoni Adell i Cueva (1943), coautor i coordinador del present llibre. Inspector d'Educació i Professor de Psicologia a la Universitat de València. Va participar en el volum Josep Climent i Avinent (Castelló de la Plana, 1706-1781), Bisbe de Barcelona. És coautor de 'Josep Climent i Avinent: antologia de textos'.

   En el present volum també col·laboren els historiadors Elisa Millás Mascarós (1966), Beatriz Segarra i Orenga (1984), Francesc Tort Mitjans (1934) i Camilo Vázquez Artés (1980).

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià