ITENE prova amb èxit en La Fe un dispositiu per a detectar coronavirus en l'ambient d'espais tancats

Investigadors d'ITENE al costat del dispositiu tecnolgic desenvolupat en el projecte ViriSens
ITENE
Publicado: jueves, 6 mayo 2021 12:08

   VALNCIA, 6 May. (EUROPA PRESS) -

   El centre tecnolgic ITENE ha desenvolupat una tecnologia basada en un sistema de captura per al mostreig i monitoratge de bioaerosols de SARS-CoV-2, virus causant de la covid-19, que ha provat amb xit en habitacions de pacients i zones comunes de l'hospital La Fe de Valncia. De les 34 mostres preses, es van detectar un 32 per cent de casos positius en l'aire.

   Segons ha informat l'Institut Tecnolgic de l'Embalatge, Transport i Logística, aquesta tecnologia s'ha desenvolupat en el marc del projecte de R+D ViriSens, recolzat per l'Institut Valenci de Competitivitat Empresarial (IVACE) a través dels fons FEDER.

   El seu objectiu és el desenvolupament de solucions tecnolgiques que permeten detectar la presncia del SARS-CoV-2 i altres patgens de rellevncia presents en l'aire d'espais tancats com a centres sanitaris, sistemes de transport públic o ambients industrials, on sempre s'acumula un gran nombre de persones i augmenta el risc de contagi.

   En una fase inicial del projecte durant el mes d'octubre, aquesta tecnologia va ser optimitzada grcies a la cooperació de l'hospital IMED Valncia, en les installacions del qual van poder fer-se assajos preliminars que van validar el potencial d'aquest sistema en la detecció de riscos biolgics.

   "Aquest dispositiu, porttil, silenciós, de fcil maneig i de baix consum, sintetitza les nostres capacitats per a aportar solucions tecnolgiques que donen resposta als reptes presents aplicant coneixements avanats en monitoratge ambiental i biotecnologia", ha detallat Pedro Javier Rodríguez, cap del projecte ViriSens i expert en disseny funcional de nanomaterials i biosensors.

   Entre el 8 de febrer i el 10 de mar es van realitzar proves per a monitoritzar la presncia del SARS-CoV-2 amb el prototip d'ITENE en habitacions de pacients amb covid-19 (ingressats en la UCI i en planta), així com en rees comunes de la Fe on presumiblement no hi ha risc biolgic i que es van usar com a prova de control. Aquestes proves es van realitzar grcies a l'acord d'ITENE amb el Servici de Medicina Preventiva i Salut Pública del centre hospitalari.

ALERTA PRIMERENCA

   El prototip que ha fabricat el centre tecnolgic capta l'aire i processa partícules d'una determinada grandria, entre les quals es troben els bioaerosols de SARS-CoV-2, altres patgens greus i material particulat. Aquestes mostres es processen per a poder extraure una mostra vlida amb la qual realitzar posteriorment una PCR.

   D'aquesta manera, aquesta nova tecnologia permet la "alerta primerenca i el control de qualsevol risc biolgic existent per a l'adopció immediata de les corresponents mesures de seguretat davant la presncia del SARS-CoV-2 en espais interiors", explica l'institut.

   L'equip, que va ser manejat fcilment per personal investigador de l'Institut d'Investigació Sanitari Hospital La Fe, als quals es va formar prviament, es va situar en diferents zones de les habitacions, entre un i dos metres de distncia i en diferents situacions (pacients amb o sense mascareta, gitats, asseguts, alats, etc.).

   Per la seua banda, l'equip de l'rea de Seguretat, Salut i Monitoratge Ambiental d'ITENE que ha desenvolupat aquest equip ha treballat també en el desenvolupament d'un nou biosensor electroquímic que detecta de forma específica el virus SARS-CoV-2. Aquest dispositiu permetr analitzar la presncia del virus en mostres líquides i obtindre resultats en menys de 15 minuts, amb una "alta sensibilitat i evitant així el transport de les mostres al laboratori per a la seua posterior anlisi per PCR".

   Aquest biosensor pot ser utilitzat en el lloc d'assistncia al pacient ('point-of-care') o complementant el sistema de captació de bioaerosols, la qual cosa oferir "nombrosos avantatges per a una resposta rpida davant la presncia del virus SARS-CoV-2 en aire, per també per a detectar altres possibles riscos biolgics".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià