Publicado 29/09/2022 10:29

Ixen a la llum àudios de soldats russos a Ucraïna: "Putin és idiota, vol prendre Kíev però no és possible"

Soldat ucraïnés en un vehicle blindat capturat amb el símbol Z de l'exèrcit rus a Kharkiv, Ucraïna
CELESTINO ARCE LAVIN / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

   MADRID, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El diari nord-americà 'The New York Times' ha tret a la llum àudios verificats de soldats russos parlant per telèfon des del camp de batalla a Ucraïna amb els seus familiars a Rússia, en els quals critiquen la gestió de Putin de la guerra, les pèssimes condicions dels seus regiments o la dificultat per a fer front a les tropes ucraïneses.

   "Estem a Butxa. La nostra defensa està estancada, estem perdent la guerra. Ens han donat ordre de matar totes les persones que vegem (...) Putin és un idiota. Vol prendre Kíev, però no hi ha forma de fer-ho", va dir un dels soldats russos en els àudios als quals el diari ha tingut accés.

   Darrere de milers de telefonades realitzades entre els militars i les seues famílies a Rússia, es trobaven el Govern ucraïnés i els seus servicis d'intel·ligència enregistrant i analitzant cadascuna d'elles. Fins al moment, no s'havien fet públics els àudios.

   En eixes telefonades a amics i familiars a casa, els soldats russos van oferir relats interns condemnatoris dels fracassos en el camp de batalla i de les execucions de civils, a més de crítiques al mandatari rus poques setmanes que s'encetara la invasió d'Ucraïna.

   "Mamà, aquesta guerra és la pitjor decisió que ha pres el nostre Govern. Quan acabarà tot açò, Putin? Fotre", va expressar un militar rus a sa mare, que va respondre admetent que a Rússia els mitjans asseguraven que tot anava "d'acord amb el pla".

   Gràcies als àudios també es pot albirar les pèrdues que estaven registrant les Forces Armades russes a l'inici de la guerra. Un soldat del 331 regiment aerotransportat va informar que tot el segon batalló, de 600 soldats, va ser "aniquilat".

   Un altre membre de les Forces Armades russes, preguntat per un familiar sobre balanç de morts, va respondre que en el seu regiment havien perdut la vida un terç dels soldats.

   Els àudios, que permeten entendre la situació del front per part de les tropes russes, han sigut verificats per 'The New York Times' creuant els nombres de telèfons russos amb aplicacions de missatgeria, un procés que s'ha desenvolupat al llarg de dos mesos.