Jordània i l'Autoritat Palestina avisen que l'annexió israeliana de la Vall del Jordà frenarà la pau

Publicado 11/9/2019 10:48:50CET

Abbas amenaça amb represàlies si Israel s'adjudica qualsevol territori palestí

MADRID, 11 Sep. (EUROPA PRESS) -

Jordània i l'Autoritat Palestina han rebutjat fermament el pla del primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, d'annexionar al país la Vall del Jordà, la zona fronterera amb Jordània i que es troba en la Cisjordània ocupada, advertint que amb açò deslligarà una "perillosa escalada" que allunyarà la pau.

El president de l'Autoritat Palestina, Mahmoud Abbas, ha avisat Netanyahu que tots els acords firmats amb Israel decauran si finalment compleix la seua amenaça d'annexionar al país la Vall del Jordà, la zona nord del Mar Mort o qualsevol part dels territoris palestins ocupats en 1967.

"Tenim dret a defendre els nostres drets i aconseguir els nostres objectius per tots els mitjans disponibles, independentment de les conseqüències, en la mesura en què la decisió de Netanyahu contradiu les resolucions de Nacions Unides i el Dret Internacional", ha dit Abbas, al·ludint a possibles represàlies, segons informa l'agència de notícies WAFA.

Per la seua banda, el primer ministre palestí, Mohamed Shtayé, ha acusat Netanyahu de ser "el destructor cap del procés de pau". "Qualsevol gest boig que faça tindrà conseqüències negatives per a ell a nivell local i internacional", ha dit durant una trobada a Ramallah amb el cònsol general espanyol a Jerusalem.

"Palestina no forma part de la campanya electoral de Netanyahu i si creu que annexionar-se els blocs d'assentaments li donarà més vots a curt termini, llavors ell i Israel seran els perdedors a llarg termini", ha sostingut Shtayé. En aquest sentit, ha aprofitat per a demanar als països de la UE que acceleren el reconeixement de l'Estat palestí.

Així mateix, el secretari general de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP), Saeb Erekat, ha sostingut que "l'últim que necessiten palestins i israelians és afegir més llenya al foc". "Necessitem apagar el foc, necessitem fer la pau", ha defès, segons informa el 'Jerusalem Post'.

En la mateixa línia, el ministre d'Exteriors de Jordània, Ayman Safadi, veu en els plans israelians "una perillosa escalada que soscava els pilars del procés de pau", a més d'un "moviment electoral el preu del qual serà el col·lapse de les possibilitats de resoldre el conflicte (entre palestins i israelians) i espentarà a la regió cap a més violència i crisi".

Des del Caire, els ministres d'Exteriors de la Lliga Àrab han condemnat les ambicions territorials de Netanyahu. El seu secretari general, Ahmed Aboul Gheit, citat per Reuters, ha incidit que l'annexió israeliana de la Vall del Jordà soscavarà qualsevol possibilitat d'èxit del procés de pau.

A aquestes reaccions s'ha sumat l'Aràbia Saudita, que ha condemnat el pla de Netanyahu i ha instat a celebrar una reunió d'emergència de l'Organització per a la Cooperació Islàmica, segons ha informat l'agència de notícies SPA.

Qatar, per la seua banda, ha reiterat el seu suport a una solució de dos estats per a aconseguir la pau en la regió.

EL PLA DE NETANYAHU

Netanyahu ha anunciat aquest dimarts que pretén annexionar al país la Vall del Jordà, la zona fronterera amb Jordània i que es troba en la Cisjordània ocupada, si guanya les eleccions previstes per al 17 de setembre.

El cap de Govern ha promès posar sota "sobirania israeliana" tots els assentaments jueus a Cisjordània si és reelegit, especificant que "un lloc al que es pot aplicar immediatament la sobirania israeliana després de les eleccions és la Vall del Jordà". "El pròxim Govern aplicarà la sobirania israeliana a la Vall del Jordà", ha afirmat.

No obstant açò, ha aclarit que esperarà a fer el pas fins a "després de les eleccions" per respecte a l'Administració de Donald Trump i la seua esperada proposta de pla de pau entre israelianes i palestins, que Washington ha avançat que es coneixerà després de la cita amb les urnes a Israel.

Així les coses, ha demanat als votants israelians "un mandat clar per a posar sota sobirania israeliana tots els assentaments". Segons Netanyahu, el país "no ha tingut aquest tipus d'oportunitat" de poder definir les seues fronteres des de la Guerra dels Sis Dies en 1967 i "pot no tindre-la en altres 50 anys".

Els successius governs israelians han assegurat en tot moment que mai renunciaran al control sobre la Vall del Jordà. El primer ministre ha defès que, amb un mandat clar en les urnes, Israel podrà "definir per fi les seues fronteres permanents, prometent que la Judea i Samaria (Cisjordània) no es convertixen en Gaza".

LA VALL DEL JORDÀ

La Vall del Jordà abasta 2.400 quilòmetres quadrats que van des del Mar Mort en el sud a la ciutat israeliana de Beit Shean en el nord. Representa el 30 per cent del territori de Cisjordània.

En la Vall del Jordà i la zona nord del Mar Mort viuen uns 65.000 palestins i 11.000 colons jueus, d'acord amb l'ONG israeliana B'Tselem. La principal ciutat palestina del lloc és Jericó, amb unes 28 localitats i xicotetes comunitats beduïnes.

Israel va ocupar Cisjordània en la Guerra dels Sis Dies i s'ha resistit a renunciar al territori, malgrat el retorn a les fronteres anteriors a 1967 és una de les principals reivindicacions dels palestins per a firmar la pau.

En una entrevista concedida el passat mes de juny al 'New York Times', l'ambaixador nord-americà a Israel, David Friedman, va dir que "sota certes circumstàncies" l'Estat jueu tenia "dret a retindre part de Cisjordània, però no tota".

colaboracio