Publicado 27/09/2022 15:04

Un jove es presenta nu a la Ciutat de la Justícia per a entrar al seu juí per una multa per passejar sense roba

El jove naturista, a les portes de la Ciutat de la Justícia de València
EUROPA PRESS

   VALÈNCIA, 27 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Un jove naturista de 29 anys s'ha presentat aquest dimarts nu davant la Ciutat de la Justícia de València, on tenia un assenyalat un juí en un jutjat del contenciós-administratiu per una multa imposada per no portar roba pel carrer. El denunciat, a qui ja li han posat prop d'una desena de multes per un import total global d'uns 3.000 euros, reivindica que aquesta és "una pràctica legal" i, per tant, defèn el seu dret a exercir-la.

   Finalment, el jove, Alejandro Colomar, un informàtic que teletreballa per a una empresa americana de seguretat informàtica, ha hagut de vestir-se per indicació de la Policia Nacional --avisada per la Guàrdia Civil-- per a poder accedir a les instal·lacions de la Ciutat de la Justícia.

   El jove, natural de València però veí en l'actualitat d'Aldaia, ha explicat que mai ha tingut cap problema amb la seua nuesa i que va buscar en internet i va comprovar que era una pràctica legal.

   No obstant açò, ha lamentat que la Policia sempre li molesta cada vegada que ix al carrer nu, en ocasions acompanyat de la seua mare, tot i que ella sí va vestida. Colomar ha recalcat que seguirà reivindicant el seu dret i que té diners per a pagar les multes i l'advocat.

   Per la seua banda, el seu lletrat, Pablo Mora, ha explicat que entenen que anar nu pel carrer no és un delicte, però admet que hi ha un buit legal des que en 1988 es va eliminar el delicte d'escàndol públic. Des d'aleshores, aquesta pràctica ha de quedar regulada en les ordenances municipals.

ESCASSA REGULACIÓ

   El problema, assenyala, és que molt pocs Ajuntaments ho han regulat --com el de Barcelona o Valladolid-- però cap de l'àrea metropolitana de València i, per tant, sosté que "s'està vulnerant el principi de legalitat". De fet, aquesta vulneració és el que li ha permès guanyar una de les multes.

   En altres casos, compta amb una condemna per entrar en una comissaria nu, que van perdre en primera instància i en l'Audiència Provincial i que ara portaran en cassació davant el Tribunal Suprem i probablement acabarà en el Constitucional.

   L'advocat ha explicat que la majoria de les sancions que li han imposat són per vulneració de l'article 37 de la Llei mordassa, que parla d'exhibicionisme obscé quan no siga delicte --i exhibicionisme sempre és delicte davant menors-- i que han impugnat.

   Sobre aquest tema, ha destacat que ja han guanyat una sentència per drets fonamentals i confia a guanyar els huit expedients sancionadors que té oberts ja que consideren que anar nu pel carrer "no és exhibicionisme obscé" sinó una manifestació de la llibertat ideològica. "Entenem que no és un delicte però és interpretable", ha apuntat.

   El lletrat aclareix que no existeix una jurisprudència prèvia sobre aquest article de Llei mordaça, però si que apel·len a una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre un cas similar ocorregut en l'el Regne Unit, que va establir que sí que es podia entendre que el nudisme estava cobert per la llibertat ideològica i d'expressió arreplegades de l'article 10 de la Declaració de Drets Universals.

   "És el nostre al·legat fonamental encara que el Tribunal Suprem no entenga que no és una expressió de llibertat ideològic". No obstant açò, ha incidit que ja guanyat una sentència pel principi de legalitat i són optimistes.