Una justícia cega, muda i sorda i una ciutadania que vol "netejar-la" demanen una "sentència justa" en el cas Blasco

Performance davant la prxima fi del segon juí a l'exconseller Blasco
COORDINADORA ONGD
Publicado: jueves, 18 julio 2019 12:32

VALNCIA, 18 Jul. (EUROPA PRESS) -

Diverses organitzacions i ONG han escenificat aquest dijous amb una concentració enfront de la Ciutat de la Justícia de Valncia i una 'performance' del grup teatral 'La Mar Salá' que la justícia no pot ser cega, muda ni sorda i han mostrat també una ciutadania que lluita per "netejar-la" amb graneres i divers material de sanejament.

La Coordinadora Valenciana d'ONGD i l'Observatori Ciutad contra la Corrupció han organitzat una 'performance' per part del grup teatral 'La Mar Salá' amb el títol 'Cas Blasco: seguim netejant la corrupció' en la recta final del segon juí a l'exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP en Les Corts, Rafael Blasco.

Així, tres intrprets amb boca, odes i ulls tapats han tractat de representar una justícia que "no ha de ser cega, muda i sorda", mentre que altres actors simulaven ser la ciutadania, que amb graneres i altre material de sanejament tractaven de "netejar" aquesta justícia.

Amb a, segons han explicat des de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, han tractat de posar en relleu que la ciutadania valenciana demana una "sentncia justa" en el Cas Blasco, que ajude a "netejar la corrupció". En la recta final del juí, la Coordinadora ha sostingut que considera provat el delicte d'associació illícita, pel qual Blasco no va ser condemnat en la primera pea, i que li podria suposar juntament amb la resta de delictes dels quals se li acusa, fins a 16 anys de presó.

Segons el parer de la Coordinadora, els acords aconseguits entre la Fiscalia, l'exconseller i la resta de principals acusats no garanteixen la devolució dels fons destinats als pasos empobrits que van ser espoliats, ni suposen "la justícia efectiva necessria per a la dignitat de la societat valenciana".

D'aquesta manera, més d'una trentena de persones representants de diferents entitats socials i ONGD convocades per la Coordinadora Valenciana d'ONGD i l'Observatori Ciutad contra la Corrupció s'han concentrat davant els jutjats valencians per a demanar "justícia efectiva davant l'espoli dels fons destinats a la cooperació amb els pasos empobrits", dirigit entre els anys 2008 i 2011 per l'aleshores conseller Rafel Blasco i l'empresari César Augusto Tauroni.

Amb crits de 'El poble valenci contra la corrupció' i 'On estan els diners de la cooperació?', les persones concentrades han demanat que es garantisca en la sentncia la devolució dels més de quatre milions d'euros desviats de 23 projectes de cooperació amb comunitats empobrides d'11 pasos, inclosos les afectades pel devastador terratrmol que va patir Haití en 2010. També han exigit que "no es llance el missatge que robar ix gratis".

"Demanem una sentncia proporcionada amb la gravetat i la immoralitat dels delictes comesos, perqu creiem que est quedant acreditat, per les declaracions dels testimonis, i per les proves documentals que estan en la causa, que Blasco i Tauroni van crear i van dirigir una banda criminal per a manipular els procediments per a la concessió i control de fons a projectes de cooperació, i desviar-los per al seu propi lucre amb la compra, com a mínim, de iots i apartaments de luxe, que se spia", ha explicat la presidenta de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, Lourdes Mirón.

"EL CAS DE CORRUPCIÓ MÉS REPUGNANT"

"Creiem que els acords aconseguits per la Fiscalia amb els principals acusats no garanteixen ni la devolució dels fons robats ni la justícia en el cas de corrupció més repugnant que ha patit la Comunitat Valenciana", ha denunciat Mirón.

Per a, han assenyalat que defendran en les conclusions del juí que el tribunal "no se cenyisca a eixos pactes i decidisca d'acord amb els principis de justícia i responsabilitat que regeixen la nostra societat", segons el portaveu de la campanya #JusticiaCasoBlasco de la Coordinadora, Carles Xavier López.

Segons consta en la instrucció de la causa, per a quedar-se amb els fons destinats a la cooperació Blasco i Tauroni van operar a través d'un entramat de 20 empreses i falses ONGD creades específicament per a delinquir, falsejant documents i informes, pressionant funcionaris o cessant als qui es resistien a recolzar amb les seues firmes actes delictius.

En el primer juí d'aquest cas, Blasco va ser condemnat a sis anys i sis mesos de presó (dels quals ha complit 3 anys i 7 mesos), i 20 anys d'inhabilitació absoluta. En aquest segon, la Coordinadora, com a acusació popular, demana per a l'empresari Tauroni 22 anys de presó, 16 per a Blasco i 14 anys per a Marc Llinares, funcionari afí a l'exconseller, que en l'poca en la qual es van cometre els delictes era el cap de l'rea de Cooperació Internacional en la Conselleria dirigida per Blasco.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià