El jutge més dur en 'Gürtel' i l'esposa de Llarena, entre els nous vocals pactats per PP i PSOE

La directora de la Escuela Judicial, Gema Espinosa
UNIVERSITAT ABAT OLIBA CEU - Archivo
Actualizado: lunes, 12 noviembre 2018 19:03

En la quota de juristes progressistes entren una fiscal experta en violència de gènere, dos catedràtics i un secretari judicial

MADRID, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional a qui s'atribueixen les frases més dures de la sentència de Gürtel, José Ricardo de Prada i Gema Espinosa, magistrada d'Audiència Provincial de Barcelona i esposa de l'instructor de la causa del 'procés' en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena es troben en la llista de futurs vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pactats pel PP i el PSOE, que tindrà majoria progressista. El mandat de l'actual òrgan de govern dels jutges, presidit per Carlos Lesmes, conclou el pròxim 4 de desembre.

Segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de l'acord -en el qual el PP ha cedit la majoria a canvi que el president de l'òrgan, i per tant del Tribunal Suprem siga Manuel Marchena, actual president penal de l'alt tribunal i qui anava a ser ponent de la sentència contra els exdirigents independentista- en la part progressista estaran també Ángel Ramón Arozamena, i José María del Riego, tots dos magistrats de la Sala del Contenciós del Suprem.

També entraria com a proposta progressista en el Consell José María Fernández Seijo, actualment en la Secció 15 civil de l'Audiència Provincial de Barcelona i que es va fer popular per ser el jutge que va portar la Llei Hipotecària espanyola davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Sona igualment l'instructor del cas Bankia en l'Audiència Nacional i actual magistrat de la seua Sala penal Fernando Andreu, la que ja fóra anteriorment vocal i actualment en el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia Inmaculada Montalbán i la presidenta de l'Audiència Provincial de Navarra Esther Erice, de Jutges per a la Democràcia (JpD).

La que no es dóna per segura en aquest moment és a la jutgessa a Canàries i exdiputada de Podem Vicky Rosell, que d'entrar finalment seria la vocal del partit morat en el futur Consell del Poder Judicial.

Pel que fa a José Ricardo de Prada es troba actualment en servicis especials en el tribunal internacional que ha de revisar la condemna de Radovan Karadzic, raó per la qual va quedar fora de la llista de 50 jutges entre els quals es triaran els dotze d'aquest origen en el nou òrgan de govern dels jutges que es renovarà principis de desembre.

Aquest magistrat, a qui s'atribueixen les frases més contundents de la sentència que va propiciar la moció de censura contra Mariano Rajoy, entraria segons les mateixes fonts dins la quota de huit juristes de reconegut prestigi que també han de conformar el nou Consell del Poder Judicial.

En aquest grup de juristes per part del PSOE també entraren en el CGPJ dos juristes procedents de la universitat: Carmen Sáez Lara, que és catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de Còrdova des de juliol de 2000, i va ser lletrada en el Tribunal Constitucional; i Bernardo Fernández Pérez, professor Associat de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la Universitat d'Oviedo i ex-alt càrrec del PSOE a Astúries.

A ells s'uniran la fiscal Pilar Fernández Pérez, actualment a Santiago de Compostel·la i experta en violència de gènere, i Luis Martín Contreras, lletrat de l'Administració de Justícia que va ser secretari de Govern de l'Audiència Nacional i doctor en dret processal.

En la part conservadora, fonts coneixedores de l'acord han assenyalat que a més d'Espinosa estaran en el Consell magistrat també de la Sala del Contenciós del Suprem José Antonio Montero. Sona també per a aquest sector la nova jutgessa de l'Audiència Nacional i exregidor del PP María Tardón.

PACTE ENTRE MINISTRES

Els noms han sigut negociats directament per la ministra de Justícia, Dolores Delgado i l'exministre Rafael Catalá en sis o set reunions que els seus resultats després consultaven tant al president del Govern Pedro Sánchez com al president del PP, Pablo Casado.

La negociació es va encallar en deu vocals per a cadascun dels partits al no trobar-se consens per al president del Tribunal, ja que el PSOE pretenia que fóra una dona i per a aquest lloc sonaven, entre d'altres, les magistrades del Suprem Ana Ferrer, Pilar Teso i Lourdes Arastey o la magistada del Constitucional Encarnación Roca.

Finalment el PP va cedir la majoria progressista a canvi de col·locar en la presidència a Marchena, de qui confien en la seua capacitat per a negociar amb els progressistes, si bé queda en l'aire qui serà ara el president i ponent de la sentència del 'procés' que es preveia que començara al gener.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià