Publicado 18/01/2022 12:46

La jutgessa que investiga Zaplana proposa prorrogar la instrucció sis mesos més

Archivo - Arxiu - L'expresident de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana
Francisco Martínez - Europa Press - Archivo

   VALÈNCIA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

   La jutgessa que investiga l'expresident de la Generalitat i exministre de Treball amb el PP, Eduardo Zaplana, dins del cas Erial, advoca per prorrogar la instrucció altres sis mesos més.

   Així es desprèn de l'escrit, al que ha tingut accés Europa Press, dictat pel Jutjat d'Instrucció número 8 de València, en el qual s'investiga el suposat pagament de les comissions rebudes per les adjudicacions del servici d'ITV i el Pla Eòlic Valencià.

   La magistrada indica en el seu escrit que vist l'estat de les actuacions i atés que encara queda per analitzar tota la documentació intervinguda de noves proves obtingudes en la causa, considera "necessari" una pròrroga de la investigació altres sis mesos més --ja es va allargar al juliol de 2021--.

   Enfront d'aquesta proposta, la majoria de les defenses, inclosa la d'Eduardo Zaplana, s'han oposat, segons ha pogut saber Europa Press.

DESPESES MÈDIQUES I IMPOSTOS

   D'altra banda, el jutjat té pendent pronunciar-se sobre una de les últimes peticions efectuades per la defensa de Zaplana relacionada amb el desbloqueig de les seues pòlisses d'assegurança per a afrontar els gastos mèdics derivats de la seua malaltia --leucèmia-- i d'una pneumònia com a conseqüència de la Covid-19. En total, l'investigat va presentar el jutjat factures per import de 9.060 euros, totes corresponents a 2021.

   Després d'obrir-se el procediment i la detenció de l'exministre al maig de 2018, el jutjat va ordenar el bloqueig de comptes i productes de qualsevol tipus oberts a nom de Zaplana, bé com a titular o bé com autoritzat.

   A les despeses mèdiques de Zaplana se sumen unes altres com el pagament de l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica i l'Impost sobre Béns Immobles d'una vivenda seua, la quantitat total de la qual ascendeix a 3.214,33 euros.

   Atés que l'Audiència, en una resolució, va al·ludir al possible desbloqueig de fons per a atendre "determinades obligacions contractuals per a evitar perjuís irreparables", la defensa de Zaplana va sol·licitar el desbloqueig dels fons per a atendre obligacions fiscals i l'avançament del pagament de les prestacions derivades del segur de Telefónica. Ara ha de pronunciar-se el jutjat.