El jutjat investiga Gerardo Camps, Eusebio Monzó i Vicente Rambla pels patrocinis d'Aerocas

Gerardo Camps, Eusebio Monzó i Vicente Rambla, en imatges d'arxiu
EUROPA PRESS/CORTS
Publicado 21/1/2019 18:54:37CET

CASTELLÓ, 21 Ene. (EUROPA PRESS) -

El jutjat d'Instrucció número 3 de Castelló ha acordat citar en qualitat d'investigats els membres del Consell d'Administració d'Aerocas (aeroport de Castelló) que van assistir a les reunions i van ratificar els contractes de patrocini de la societat a favor d'una empresa del pilot Álex Debón en les actes celebrades al març de 2009 i 2010.

Entre els citats per delicte de prevaricació i malversació es troben els ex-vicepresidents del Consell amb el PP Gerardo Camps i Vicente Rambla i el qui era aleshores secretari autonòmic d'Hisenda i ara portaveu del PP en l'Ajuntament de València, Eusebio Monzó.

El jutjat investiga els diners rebuts per la mercantil de Debón en concepte de patrocini i publicitat per part de l'Aeroport de Castelló entre els anys 2009 i 2011, així com si eixos contractes van tindre com contrapartida el pagament de comissions.

Segons consta en una providència de data 10 de gener, a la qual ha tingut accés Europa Press, la instructora ha citat per al 22 de febrer a les 11.00 hores la primera de les compareixences, la declaració de Gerardo Camps, qui en l'actualitat és diputat en el Congrés i, per tant, aforat davant el Suprem.

Així, en aquest cas, la compareixença és "totalment voluntària", donada la seua condició. Per açò, la magistrada li ha oferit personar-se i prestar declaració o presentar al·legacions per escrit en nom a l'exercici del seu dret a la defensa, una possibilitat que arreplega a aquest efecte per als aforats l'article 118 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, segons ha explicat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

A més, segons l'alt tribunal valencià, la providència de la instructora en la qual es fixa el calendari de declaracions dels onze nous investigats --que abasta diferents dates entre el 22 de febrer i el 22 de març d'enguany-- "podria patir modificacions davant els problemes d'agenda d'alguns advocats".

La providència fixa inicialment per al mateix dia que Gerardo Camps, a les 12.00, la declaració de l'exdiputat de la Diputació de Castelló i ex-vicepresident d'aquesta corporació, Francisco Martínez. El 25 de febrer serà el torn de l'exconseller d'Hisenda José Manuel Vela, a les 11.00, i una hora després de José Luis Villanueva García.

Ja en el mes de març la magistrada ha citat per al dia 14 a les 11.00 hores Vicente Aparici i a les 12.00 Eusebio Monzó, que es dóna la circumstància que, fins a hui, era l'únic dels deu edils 'populars' en el consistori que no estava sent investigat judicialment, mentre que la resta figura com a imputats pel cas Taula.

Un dia després hauran de comparéixer en el jutjat el qui fóra número dos de la Conselleria d'Infraestructures amb Mario Flores, Victoriano Sánchez-Barcaiztegui, a les 10.00, i a les 11.00 Javier Eleno Carretero.

La jutgessa ha deixat per a l'últim dia, el 22, les declaracions de la qui fóra ex-alt càrrec de la Generalitat amb el PP Cristina Serrano, a les 10.00; a Ricardo Bayona, a les 11.00 i tancarà la ronda Vicente Rambla a les 12.00 hores.

ABRIL DE 2016

Aquesta investigació parteix de les diligències obertes a l'abril de 2016 per la Fiscalia de Castelló per a investigar els patrocinis de la promotora de l'aeroport de Castelló (Aerocas), quan estava presidida per l'exdirigent del PP i expresident de la Diputació Carlos Fabra, com a conseqüència de la denúncia d'un organisme oficial i després d'una sentència judicial que condemnava Fabra a retornar al pilot Álex Debón 368.000 euros d'un préstec.

Aquesta quantitat, segons va denunciar en el seu moment Compromís, coincidia amb un 10 per cent del total que Aerocas havia abonat al pilot perquè promocionara el recinte quan aquest encara no estava en funcionament, i que va ser de 3,67 milions per a les temporades 2009, 2010 i 2011. La infraestructura es va inaugurar oficialment al març de 2011 encara que no va entrar en funcionament amb el primer avió en proves fins a febrer de 2013.

A l'octubre de 2016 la Fiscalia va remetre al jutjat número 3 de Castelló les diligències d'investigació dutes a terme pels contractes de patrocini en considerar que podia haver-hi indicis de responsabilitat. Les diligències d'investigació van requerir una pròrroga de sis mesos a causa de la seua complexitat.

Al novembre d'eixe any, es va citar a declarar per suborn Carlos Fabra i Debón per a gener de 2017. En eixa compareixença, tots dos, investigats per suborn, es van acollir al seu dret a no declarar. El jutjat va donar trasllat a l'Advocacia de l'Estat, personada en representació d'Aerocas, de la documentació necessària perquè es pronunciara sobre l'oportunitat de declarar complexa la causa, la qual cosa permetia allargar la investigació.

No obstant açò, Fabra, segons informacions publicades amb posterioritat, va atribuir a Gerardo Camps la implicació directa en els fets, per la qual cosa l'anterior instructor de la causa va arribar a elevar una exposició raonada al Suprem per la condició d'aforat del diputat perquè es pronunciara sobre la seua possible competència en un suposat suborn.

L'alt tribunal va rebutjar aquesta competència al no trobar indicis de suborn en l'actuació del diputat del Congrés i va ordenar al jutjat que prosseguira amb la investigació. Ara, eixos indicis de criminalitat respecte a l'aforat i els altre deu exconsellers d'Aerocas citats "es refereixen a possibles delictes de malversació i prevaricació", assenyala el TSJCV.

Contador
colaboracio