L'Academia Aragonesa de la Lengua visita l'AVL per a conéixer les aplicacions informàtiques de difusió del valencià

Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 18:29

   VALÈNCIA, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Integrants de les Juntes de Govern de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i l'Academia Aragonesa de la Lengua han mantingut aquest dimecres a València la seua primera reunió oficial.

   En la trobada, que ha tingut lloc en el monestir de Sant Miquel dels Reis, han participat, per part de l'AVL, la presidenta, Verònica Cantó; el vicepresident, Joan Rafael Ramos; la secretària, Immaculada Cerdà, els acadèmics Artur Ahuir i Maria Àngels Francés, i el lletrat secretari general, Agustí Colomer, mentre que, en representació de la institució aragonesa, han estat presentes el seu president, Javier Giralt; el secretari, Juan Pablo Martínez, i la tresorera, María Teresa Moret.

   Els presidents de les dos institucions han mostrat la voluntat d'establir acords de col·laboració per a difondre i promoure l'ús de la llengua. En aquest sentit, els membres de l'Academia Aragonesa de la Lengua han posat "especial interés" a conéixer les aplicacions informàtiques que l'AVL ofereix a la ciutadania per a millorar l'ús del valencià.

   El cap de la Unitat de Recursos Liguisticotècnics, Josep Lacreu, i el cap d'Informàtica, Rafael Martínez, els han mostrat el funcionament del Gramàtic-On, el Diccionari Normatiu Valencià, el Nomenclàtor Toponímic Valencià, el Corpus Informatitzat del Valencià i el Portal Terminològic Valencià.

   Durant la visita, Lacreu ha recordat que l'AVL va tancar 2021 amb més de vint milions de consultes al DNV i més de noranta-dos milions des que es va aprovar en 2014. En tot aquest temps la institució ha dut a terme "un treball constant per a mantindre actualitzades les seues aplicacions informàtiques de consulta del lèxic i de la gramàtica".

   El president de la institució aragonesa ha agraït l'acolliment de la Junta de Govern de l'AVL, així com del personal de l'Acadèmia que els ha acompanyat durant la jornada.

   L'Academia Aragonesa de la Lengua és una institució científica creada per mandat de la Llei 3/2013, de 9 de maig, d'ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d'Aragó (popularment coneguda com a Llei de Llengües).

ESTATUTS I PLE

   Els seus estatuts van ser aprovats en 2018 (Decret 56/2018 del Govern d'Aragó), però fins al 29 de juliol del 2021 no van ser nomenats els primers quinze acadèmics, proposats per la Universitat de Saragossa, les Corts d'Aragó i el Govern d'Aragó. Va ser l'1 d'octubre d'aquest mateix any quan es va constituir oficialment el Ple d'aquesta entitat.

   Les seues funcions es poden sintetitzar en dos: establir les normes d'ús correcte de l'aragonés i del català, així com vetlar per aquestes dos llengües, defenent els drets lingüístics dels seus parlants i assessorant als poders públics i institucions.

   Segons ha explicat Javier Giralt, el repte de l'Academia Aragonesa de la Llengua és ara "donar a conéixer, difondre el seu treball i oferir-ho a tots els aragonesos, i en particular a aquells la llengua materna dels quals és la catalana o l'aragonesa".

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià